A Nők és a Diéta – A 7 fő hiba

A hölgyek testsúllyal kapcsolatos problémái és a fogyás iránti vágyuk minimum a mérlegekkel egy idős. Minden nő fogyni szeretne. Az is aki 50 kg és 170 centi. Mindenki. Mindenkinek van magán egy pont, egy rész, ahol belemarkol vagy belecsíp a bőrébe és azt mondja: „Ezt szeretném eltüntetni”. Eddig ahány hölgy jött hozzám edzeni, mindegyiküknek volt egy ilyen pontja. Rengetegszer látni ismerőseink körében olyan hölgyeket akik nagyon nekiveselkednek és ilyenkor dobozból eszik a salátát hetekig. Eleinte látványosan fogynak, majd ahogy folyamat lelassul és leáll, onnantól kezdve csak az arcukon kirajzolódó „Elegem van az egészből” arckifejezés jelzi, hogy továbbra is tartják a diétát. Mik a leggyakoribb étkezéssel kapcsolatos hibák amiket a nők elkövetnek a fogyókúra során?

  1. Most diétázom” – mennyiszer hallani ezt a mondatot. Ez a kijelentés magába foglalja magát a bukást is. A diéta célja ugyanis 5-10-15 kilótól való megszabadulás. Majd ha ez megtörtént, akkor pedig a visszatérés az addigi életmódhoz. Ahhoz az életmódhoz, amivel sikerült azt az extra 5-10-15 kilót felszedni. Vajon mi lesz ennek az eredménye? Tévedés, nem az, hogy 5-10-15 kg visszajön… A valóságban 7-14-18 kg fog visszajönni – ez az ún. jojó-effektus. A diéták vagy fogyókúrák általában hosszútávon tarthatatlanok, ezért használják őket csak arra, hogy „megszabaduljanak pár kilótól”. Persze ez a cél is csak a legkitartóbbaknak sikerül. Megoldás: átmeneti szépségtapasz helyett tartós életmódváltás. Ha egészséges és vékony leszel, akkor majd be lehet iktatni olyan alkalmakat amikor azt eszel ami jól esik. Így mindig jól nézel ki és mindig elégedett is vagy. (Ne feledjük az egészséges nem jelenti azt, hogy ízetlen, rossz, unalmas, drága, stb.!)
  2. Túl alacsony kalóriatartalmú étrend: ennek eredménye a gyors fogyás kezdetben (jellemzően jelentős mennyiségű izom vesztése), az anyagcsere lelassulása és a fogyás leállása. Mindemellett a külsődön egyáltalán nem látszik a különbség, az arányok nem változtak és megmaradt az úszógumi (angolul kicsit találóbb a neve: „love handles”). Megoldás: kiegyensúlyozott étrend amivel a fogyás heti fél kg körül van (ez alól kivételt képeznek a nagyon nagy súlyfelesleggel – 40% feletti testzsírral rendelkező – emberek). A kalóriacsökkentés elkerülhetetlen, de kéthetente 2 napra emeljük meg a bevitt kalóriákat (persze normális ételekből), így nem lassul le az anyagcserénk.
  3. Alacsony zsírtartalmú étrend: az, hogy a zsír nem káros (se a telített zsír, se a koleszterin) már régóta tudjuk. Mégis, ha valamire ráírják, hogy „Zsírszegény” vagy „Low-Fat”, az tuti, hogy a diétázók kapkodni fogják. A nők szervezete számára (akárcsak a férfiak számára) kulcsfontosságú a megfelelő mennyiségű és minőségű zsír és koleszterin bevitele. A koleszterin a nemi hormonok alapanyaga. Ha nincs belőle elég és ez az állapot kombinálódik egy nagyon alacsony kalóriatartalmú étrenddel, és egy kimerítő edzésprogrammal, annak az eredmény a csökkent libidó ill. menstruációs zavarok megjelenés (rendszertelen menses vagy akár a menses teljes elmaradása). A zsír továbbá jelez az agyadnak, hogy „Tele vagyok, jól sikerült a vadászat!” és elnyomja az éhséget akár 4-6 órára! Megoldás: felejtsd el egy életre a tojásfehérjét – tojást csak és kizárólag egészben egyél, és lehetőleg minden nap. Használj kókuszzsírt és biovajat a sütéshez és főzéshez (dobd ki a napraforgót és az olívaolajat ne melegítsd), ill. tegyél 1-1 kanállal a párolt- vagy grillzöldségedre. Fogyassz zsírosabb húsokat és halakat.
  4. Reggelire gyümölcs vagy zabpehely, mert „abból lesz energia”: számos kutatás igazolta, hogy a reggeli étkezésünk az egész napra behangolja a szervezetünket. Ha reggel egy zsírdús reggelivel indítunk, akkor a szervezetünk egész nap elsődleges energiforrásként zsírt fog használni. Ha szénhidráttal indítasz, akkor sokkal kevesebb zsírt fogsz égetni, függetlenül attól, hogy mit eszel a reggeli után! Reggel az inzulin érzékenységünk is rossz, vagyis a szervezet nem a szénhidrátok fogyasztására van beállítva. Megoldás: mindig egy zsír- és fehérjedús reggelivel indíts, például rántotta 4 tojásból vajban kisütve, mellé saláta olívaolajjal és egy fél avokádó. Ha szénhidrátot akarsz enni, edd délben amikor a legnagyobb az inzulinérzékenységed.
  5. „Nem eszem 6 után” – mert ugye az lerakódik zsír formájában, mert nem használjuk el alvás közben. Nos, hála a jó égnek, ez nem igaz. Persze, ez nem azt jelenti, hogy lefekvés előtt kell közvetlenül enni – ahhoz, hogy a gyomrunkat ne terheljük és mélyebben és nyugodtabban aludjunk érdemes lefekvés előtt minimum 2 órával befejezni az utolsó étkezésünket. Ugyanakkor a mai világban ahol gyakran 11-ig vagy éjfélig dolgozunk a számítógépen, ha nem eszünk 6 után, akkor általában 10 körül vagy akár közvetlenül lefekvés előtt úrrá lesz rajtunk egy falásroham. Érhető – ez nem visz minket közelebb a célunkhoz… Megoldás: egyél egy fehérjében gazdag vacsorát – például egy szelet húst zöldséggel, vagy főtt tojásból csinálj salátát, esetleg egy adag túró (NEM zsírszegény) magokkal, egy kiskanál mézzel, megszórva fahéjjal és egy kis citromlével – 2 órával lefekvés előtt.
  6. Cukormentes üdítők: elolvassa a ember a light Cola hátulját, vagy a Zero-t és nincs benne semmi. Akkor ugye lehet annyit inni belőle amennyi jól esik? Nem. A helyzet az, hogy az édes íz önmagában képes inzulin elválasztást okozni. Mivel viszont az íz nem követi a vércukorszint emelkedése, így a normál tartományban lévő vércukorszintet kezdi el csökkenteni az inzulin. Eredménye: éhesek leszünk. Kutatások igazolták, hogy akik diétás üdítőket isznak, azok többet híznak – nem azért mert az édesítő lerakódik rájuk, hanem azért mert mindenből többet esznek, ill. gyakrabban lesznek éhesek. Megoldás: ne igyál zero kólát, semmilyen cukormentes üdítőt (és cukrosat se). Szokd meg a vizet, a teát, a citromos vizet.
  7. Diétás ételek fogyasztása: az a bizonyos diétás pizza, diétás péksütemény (hogy a klasszikust idézzem: „Noooormális?!”), és még sorolhatnám. Én mindig a következőt mondom a klienseimnek: az étrendet úgy képzeld el mint egy háromszöget, aminek egyik oldala a kényelem, másik a változatosság, harmadik a gyorsaság. Ebből választhatsz kettőt. Valamelyik területen szenvedni fogsz, vagy kényelmes lesz és gyors, de nem lesz változatos, vagy… Szerintem érthető. Akkor választjuk a diétás ételeket, amikor mind a hármat szeretnénk egyszerre. Ilyenkor viszont általában egy nem egészséges és a fogyásunkat nem elősegítő ételt sikerül választani, mint a diétás pizza. Megoldás: döntsd el, hogy a három közül Neked melyik kettő a fontos és fogadd el, hogy vagy sokat fogsz az étrenddel molyolni, vagy unalmas lesz, vagy kényelmetlen lesz (folyamatos vásárlás, stb.). Idővel belejössz a főzésbe és akkor már könnyebb lesz mind a három területnek megfelelni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s