Puffadás, levertség, hízás? – Glutén!

Több hölgy vendég is jött hozzám az elmúlt egy évben a következő tünetek közül valamelyikkel:

 • hasi és bél problémák: puffadás, hasi fájdalom, hasmenés vagy székrekedés
 • súlyproblémák: túlsúly („Mindentől hízok”) vagy épp túl vékony alkat (BMI<20)
 • pajzsmirigy problémák (jellemzően alul működés, hipotireózis).

Egy kis kérdezgetés és megfigyelés után kiderült, hogy általában nem csak az egyik (mondjuk hasfájás) van jelen, hanem a többi tünettel is küzdenek. Emellett továbbá szinte mindenki beszámolt:

 • különféle mentális problémák: fáradtság, fejfájás, idegesség, rossz közérzet, levertség, “brain fog” (ködös, nem tiszta gondolkodás)
 • rossz terhelhetőség (személyes megfigyelés)
 • sápadtság (erről nem beszámoltak, ez csak látszott).

Ha a problémák Téged is érintenek és csak a megoldás érdekel, kattints.

A közös munka kezdetén én mindig egy gluténmentes étrend bevezetését ajánlom pár hétig – így meg lehet figyelni, hogy javul-e a közérzet, az energiaszint, kitisztul-e az aknés/pattanásos bőr, stb. a glutén kizárásával (illetve romlik-e amikor pár hét után újra bekerül az étrendbe). Az étrend hatására ezek a tünetek javultak – ebből illetve a problémák egyidejű megjelenéséből arra következtettem, hogy egy tünetegyüttesről van szó, csak a egyes tünetek bizonyos személyekben erősebbek mint a többi (és általában ezzel a tünettel jönnek el hozzám).

A kutatások és utánaolvasások, valamint személyes tapasztalatok eredményeként ma már rutinos vagyok: ha valaki jön a fenti problémák közül bármelyikkel, egyből végig kérdezem a többi jelenlétét, és utána elküldöm a megfelelő vizsgálatokra (pajzsmirigy funkció, antigliadin antitest, stb.).

Hogyan függnek össze a fenti problémák?

Nos kezdjük ott, hogy mi is az a lisztérzékenység (cöliákia)?

A megevett glutén nevű fehérjét a szervezetünk nem tudja rendesen megemészteni. A nem megemésztett fehérjékre a szervezetünk immunrendszere reagál – megtámadja a betolakodókat. A probléma csak az, hogy a glutén nagyon hasonlít egy bizonyos testi fehérjénkre (melynek neve transzglutamináz) és a glutén ellen termelt antitestek a saját fehérjénket is megtámadják. Ez a fehérje a bélben, a bőrben és az idegsejtekben található – így a glutén érzékenység tünetei is itt jelennek meg: a bélproblémák, bőrproblémák és neurológiai tünetek eltérő kombinációi alakulhatnak ki a betegeknél.

A cöliákia eltérő súlyosságú lehet – ismerek olyat akinél pár hét glutén fogyasztás után jelennek meg először a bőrtünetek (piros, kiszáradt, ekcéma szerű foltok), de ismerek olyat is akihez a legkisebb glutén véletlen elfogyasztása után is mentőt kell hívni, olyan hasi görcsei lesznek, gyakorlatilag azonnal.

A cöliákia a népesség körülbelül 1 %-t érinti.[1] Emellett viszont meg kell még említeni a nem-cöliákiás glutén érzékenységet (non-coeliac gluten sensitivity, NCGS), mely a népesség 10-13 %-nál jelenik meg.[2] A cöliákiás betegek negyede rendelkezik valamilyen egyéb autoimmun betegséggel – 10 %-os az autoimmun pajzsmirigy kórképek megjelenése.[3] A kapcsolat fordítva is megfigyelhető – az autoimmun pajzsmirigy betegek vérében hasonlóan gyakori az antigliadin antitestek megjelenése.[4] A glutén gátolja/csökkenti a magnézium, jód, A-vitamin és D-vitamin felszívódását – ezek pedig mind szükségesek a megfelelő pajzsmirigy működéshez. Megvan tehát a kapcsolat a pajzsmirigy betegségek és a bélpanaszok között.

Hogy kapcsolódik ide viszont az anémia? A különféle gabonákban a glutén mellett ún. fitinsav illetve fitátok találhatóak. Ezek a fitátok gátolják a vas, a cink, a kalcium és a mangán felszívódását a bélcsatornából.[5] Hölgyeknél erre a havi ciklus is rátesz egy lapáttal (további vas veszteség).

Végül pedig a gluténérzékenyek bélfala és bélbolyhai sérülnek, ezzel is tovább rontva a vas felszívódását és az elhalt hámsejteken keresztül növelve a vas veszteséget.

Összefoglalás: bár a cöliákia az emberek kis részét érinti, a gluténre a legtöbb embernek van valamilyen adverz reakciója. Érdemes egy pár hetes gluténmentes étrendet bevezetni, így tudjuk követni a változásokat (sokkal több dologban van glutén mint gondolnád, így keress fel a kérdésben egy szakembert!). Ha a fent felsorolt tünetekből (glutén érzékenység, bélproblémák, pajzsmirigy problémák, mentális zavarok, anémia) valamelyik megjelenik Nálad, akkor érdemes lehet utánajárni a többinek is. Jobb kizárni vagy épp tisztában lenni vele – így lehet tenni ellene.


Irodalomjegyzék

 1. Endokrynol Pol. 2012;63(3):240-9.

Coeliac disease in endocrine diseases of autoimmune origin.

Miśkiewicz P1, Kępczyńska-Nyk A, Bednarczuk T.

 1. World J Gastroenterol. 2015 Jul 21;21(27):8221-6. doi: 10.3748/wjg.v21.i27.8221.

Non-celiac gluten sensitivity: Time for sifting the grain.

Elli L1, Roncoroni L1, Bardella MT1.

 1. World J Gastroenterol. 2015 Jun 21;21(23):7110-9. doi: 10.3748/wjg.v21.i23.7110.

Diagnosis of gluten related disorders: Celiac disease, wheat allergy and non-celiac gluten sensitivity.

Elli L1, Branchi F1, Tomba C1, Villalta D1, Norsa L1, Ferretti F1, Roncoroni L1, Bardella MT1.

 1. Indian J Endocrinol Metab. 2016 Jan-Feb;20(1):97-100. doi: 10.4103/2230-8210.172241.

Celiac autoimmunity in autoimmune thyroid disease is highly prevalent with a questionable impact.

Sharma BR1, Joshi AS1, Varthakavi PK1, Chadha MD1, Bhagwat NM1, Pawal PS1.

 1. J Nutr. 2003 Sep;133(9):2973S-7S.

Influence of vegetable protein sources on trace element and mineral bioavailability.

Hurrell RF1.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s