Helyi Zsírégetés – LÉTEZIK!

Kezdjük talán az elején – a tényeknél. A testünkben van néhány hormon ami a zsírégetést elősegíti/kiváltja. Ilyenek például a glukagon, a pajzsmirigy hormonok és az adrenalin. Amikor a hasnyálmirigy elválasztja a glukagont, akkor az bekerül a szisztémás keringésünkbe és eljut minden sejtünkhöz. Ergo minden zsírsejtnél felkapcsolja a zsírégetést. Ebben az értelemben igaz: nincs helyi zsírégetés, ezek a hormonok az egész rendszerben hatnak (ún. szisztémás hatás). TÉNY.

De…

Vegyünk egy átlagos hölgyet. Elkezdi a felnőtt életet ahogy mindenki. Felszed mondjuk 10-15-20 kg felesleget. Eközben a kosármérete is nő néhány számot. Majd megunja a külsejét illetve azt, hogy rosszul érzi magát és neki áll edzeni és odafigyelni a táplálkozására. Szépen elkezd fogyni.

Találós kérdés: Mire fog panaszkodni?

Válasz: Hogy a melléből fogy először és a fenekéből pedig utoljára.

És ha a fejlődést követjük a mellbőséggel, csípő- és derék bőséggel, illetve a derék-csípő aránnyal, akkor láthatjuk, hogy ez az állítás igaz.

Kérdem én: MI EZ HA NEM HELYI ZSÍRÉGETÉS? 

(Igaz, ezt nem nagyon tudjuk irányítani…)

Rendben, most van két állításunk, mind a kettő igaz és látszólag egymásnak ellent mondanak.

Hogyan lehet feloldani az ellentmondást?

Nos, igen egyszerűen. A zsírégető hormonok jelenléte és hatása a zsírsejtekre csak az egyik összetevő a zsírégetés folyamatában. Szükséges és nélkülözhetetlen, de más faktorok is szerepet játszanak.

Röviden a zsírégetés folyamata:

 1. Zsírégető hormon megkötődik a zsírsejten található receptorán és egy láncreakciót indít el a sejten belül.
 2. A láncreakció eredményeként a sejt a benne található lipid cseppet alkotó triglicerideket elkezdi glicerinre és szabad zsírsavakra bontani (lipolízis).
 3. A glicerin és a szabad zsírsavak kikerülnek a sejtből a sejtek közötti térbe.
 4. A glicerin és a szabad zsírsavak a sejt közötti térből a vérkeringés és a nyirokrendszer segítségével eljutnak a szerveinkhez és szöveteinkhez melyek a zsírsavakat energiaforrásként felhasználják.

Most keress magadon egy területet ahol a fölösleg lerakódik (férfiak: has és az ún. „love handles”, hölgyek: fenék, combok) és fogd meg. A másik kezeddel keress egy helyet ahol vékony a zsírréteg. Milyen a két rész hőmérséklete? A zsíros rész hidegebb, ugye? Azért, mert a zsír szigetel. Hogy hogyan szigetel? Úgy, hogy nincs benne sok ér.

Viszont a véráramlás kulcsfontosságú a zsírégetéshez. Ha egy területnek rossz a vérellátása, akkor ott rossz lesz a zsírégetés.[1] A tudomány azt mutatja, hogy gyakran edzés közben sem tudjuk eléggé megemelni a zsírszöveten átáramló vérmennyiséget ahhoz, hogy az összes a zsírsejtek által leadott szabad zsírsavat elszállítsa a keringésünk[2]. Amennyiben nem megfelelő a keringés és nyirokfolyadék ürülése, akkor a feldúsuló zsírsavak és glicerin meggátolják a további zsírbontást és a zsírszövet tömege végül nem változik. Hogyha viszont fokozod a terület vérkeringését akkor nő a felszabaduló zsírsavak mennyisége is.

Ez – bár már ígéretesen hangzik-, még nem minden! Tegyük fel, hogy lábnyújtást végzel egy gépen. Ha ilyenkor megvizsgáljuk a combod elülső felén, a kvadricepszed (combod első felét alkotó izom) fölött található zsírréteget akkor a következőt tapasztaljuk:

 • ennek a zsírszövetnek nagyobb a vérkeringése mint a tested egyéb részein lévő zsírszövetnek.[3] (Emlékszel? Jobb keringés = több zsír elégetése!)
 • ez a zsírszövet nagyobb mennyiségű glicerint (és zsírsavat) ad le, mint az izomtól távolabb lévő zsírraktárak.[3]
 • ebben a zsírszövetben a zsírbontás (lipolízis) is nagyobb mértékű.[3]

(A kísérletben egyik lábbal végezték csak a lábnyújtást és a különbségeket a két láb között sikerült kimutatni! Tehát a jobb lábon jobban égett a zsír mint a bal lábon!)

Akkor most mit is csinálhatunk a problémás területekkel?

 1. Tartsd melegen a területet, fokozd a terület vérkeringését: ez elérhető a ruházattal, és a megfelelő krémek használatával. (Milyen hatóanyagokat tartalmazó krémeket érdemes használni?)
 2. Dolgoztasd a problémás terület alatti izomcsoportot.
 3. Időzítsd az egészet megfelelően: a megfelelő, zsírégetést támogató hormonális környezet az alapja az egész folyamatnak. A zsírégetés szempontjából pedig mindennél fontosabb az alacsony inzulin szint.[4] (Tehát ha edzés előtt szénhidrátot ettél, akkor elfelejtheted a zsírégetést.[5,6])

Van tehát zsírégető edzés? Mármint lehet olyan programot írni, ami a hasamról tünteti el elsősorban a zsírt? Nos lehet. Azt, hogy „elsősorban”, azt nem ígérem. Azt viszont, hogy fokozottan bontja a hasadon lévő zsírszövetet, azt igen. Mit kell ehhez tenni? Ez egy következő cikk témája lesz…

 

 


Irodalomjegyzék

 1. Adv Exp Med Biol. 1998;441:171-9.

Regulation of fatty acid delivery in vivo.

Frayn KN1.

 1. Proc Nutr Soc. 1999 Nov;58(4):877-86.

Macronutrient metabolism of adipose tissue at rest and during exercise: a methodological viewpoint.

Frayn KN1.

 1. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2007 Feb;292(2):E394-9. Epub 2006 Sep 19.

Are blood flow and lipolysis in subcutaneous adipose tissue influenced by contractions in adjacent muscles in humans?

Stallknecht B1, Dela F, Helge JW.

 1. Obesity (Silver Spring). 2007 Sep;15(9):2245-55.

Sex differences in lipolysis-regulating mechanisms in overweight subjects: effect of exercise intensity.

Moro C1, Pillard F, de Glisezinski I, Crampes F, Thalamas C, Harant I, Marques MA, Lafontan M, Berlan M.

 1. J Sports Sci Med. 2004 Sep 1;3(3):106-17. eCollection 2004.

Dietary fat and sports nutrition: a primer.

Lowery LM1.

 1. Clin Sports Med. 1999 Jul;18(3):485-98.

Role of fats in exercise. Types and quality.

Turcotte LP1.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s