Nők és a Zsírszegény Étrend

Annyiszor hallottuk, hogy nehéz elhinni, hogy hazugság: „A zsír egészségtelen! A telített zsír egészségtelen! Egyél egészséges olajokat és szívbarát margarint!” Ezek az állítások talán leginkább a hölgyeket érintik – vagyis inkább ők veszik komolyan őket. Mi férfiak arra, hogy ne együnk pörköltet, meg vörös húst, mert az „jaj milyen egészségtelen” csak egy vállrándítással válaszolunk, miközben a steaket vágjuk fel. Nem így a hölgyek. Az ő kezükben rendszeresen látni zsírszegény joghurtot, kefirt, bármit (ami „low-fat”, vagy „fat-free”), mellé lehetőleg egy banánt vagy almát majszolnak.

Amennyiben csak a tények és az összefoglalás érdekel, kattints ide!

A második világháborút követően számos nagyszabású, hosszú távú kutatás próbálta igazolni a zsírfogyasztás és a különféle krónikus betegségek közötti kapcsolatot, ilyen például a híres Framingham Heart Study, ami lassan már több mint 50 éve folyik. Ezek a kutatások a hatalmas beleölt összegek ellenére sem tudtak szignifikáns kapcsolatot felmutatni a zsírfogyasztás és a krónikus betegségek megjelenése között.

Egyike a modern kutatásoknak az ún. Women’s Health Initiative volt. Ez egy hosszú távú, követéses vizsgálat volt két csoporttal: az egyiknek az étrendjén nem változtattak semmit, míg a másik csoportot az alacsonyabb zsír és magasabb gyümölcs, zöldség és gabona fogyasztásra sarkallták. A hölgyek szépen követték a protokollt – az első év végére a 2-es számú csoportban 10 %-t csökkent a zsírfogyasztás (a kalóriák addig 39 %-ról 29 %-ra), miközben nőtt a napi gyümölcs, zöldség és gabona fogyasztás. A vizsgálat 8 évig tartott, közben rendszeresen után követték a résztvevőket és az étrendjüket. A cél a mellrák, a vastagbélrák és a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságának vizsgálata volt. Hatalmas reményeket fűztek a kutatáshoz. Az eredmény pedig hatalmas bukta lett – mind a három téren.

Nyolc év után ugyanis a következő eredményekhez jutottak:

  1. Mellrák:

Among postmenopausal women, a low-fat dietary pattern did not result in a statistically significant reduction in invasive breast cancer risk over an 8.1-year average follow-up period.[1] (Egyenesen a cikkből.)

Vagyis:

“A menopauza utáni hölgyeknél az alacsony zsírbevitel nem eredményezett statisztikailag szignifikáns csökkenést az invazív mellrák előfordulásának valószínűségében a 8,1 év hosszú követés alatt.”

  1. Vastagbél rák:

In this study, a low-fat dietary pattern intervention did not reduce the risk of colorectal cancer in postmenopausal women during 8.1 years of follow-up.[2] (Egyenesen a cikkből.)

Vagyis:

“Ebben a tanulmányban az alacsony zsírtartalmú étrend nem csökkentette a vastagbél rák valószínűségét menopauza utáni nőkben a 8,1 éves után követés alatt.”

  1. Szív- és érrendszeri betegségek:

Over a mean of 8.1 years, a dietary intervention that reduced total fat intake and increased intakes of vegetables, fruits, and grains did not significantly reduce the risk of CHD, stroke, or CVD in postmenopausal women and achieved only modest effects on CVD risk factors.”[3] (Egyenesen a cikkből.)

Vagyis:

“A 8,1 éves tanulmány alatt az étrendi módosítás, mely az alacsonyabb zsírbevitelt, megnövekedett zöldség, gyümölcs és gabona fogyasztást helyezte előtérbe nem csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek, és a stroke kockázatát menopauza utáni nőkben és csak enyhe hatással volt a szív- és érrendszeri betegségek rizikó faktoraira.” (Rizikó faktor – pl. amikor az orvos megnézi a vérképedet és magas a vércukrod, akkor megnő a valószínűsége a szív- és érrendszeri betegségeknek, ergo a magas vércukor szint egy rizikó faktor.)

Ha esetleg ez nem lenne elég, akkor a Framingham Heart Study adatainak utólagos elemzése után ˇWilliam Castelli, M.D. (Medical Doctor vagyis orvos), a Framingham Heart Study vizsgálatvezetője a következőt mondta:

In Framingham, Mass., the more saturated fat one ate, the more cholesterol one ate, the more calories one ate, the lower the person’s serum cholesterol…we found that people who ate the most cholesterol, ate the most saturated fat, [and] ate the msot calories weighed the least and were the most physically active.[4]

Vagyis:

“A Massachusets-i Framingham lakosságát vizsgálva azt találtuk, hogy minél több telített zsírt evett valaki, minél több koleszterint fogyasztott, minél több kalóriát vitt be, annál alacsonyabb volt a koleszterin szintje… Azt találtuk, hogy azok az emberek akik a legtöbb koleszterint, a legtöbb telített zsírt, [és] a legtöbb kalóriát ették voltak a legvékonyabbak és a legaktívabbak.”

Végül pedig a következő állítással zárnám az érveimet:

There is ample scientific evidence that the lipid hypothesis is not a valid theory, but rather a creature of misused and/or incompetent epidemiology.[5]

Vagyis:

„Bőséges bizonyíték van arra, hogy a lipid hipotézis nem egy érvényes elmélet, hanem a visszaélés és/vagy inkompetens epidemiológia (járványtan) teremtménye.”

Összefoglalás:

Az egészség nem az alacsony zsírtartalmú étrenddel és a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával kezdődik. Együnk nyugodtan zsírt. Együnk nyugodtan telített zsírt. A különféle magolajokat (napraforgó, stb.) dobjuk ki, a margarinnal együtt – kerüljön a helyükre kókuszzsír és vaj. A zsírszegény és low-fat tejtermékeket dobjuk a kukába – helyettük fogyasszuk a zsíros társaikat. Itt kezdődik az egészséges étrend.

 

 


Irodalomjegyzék

  1. JAMA. 2006 Feb 8;295(6):629-42.

Low-fat dietary pattern and risk of invasive breast cancer: the Women’s Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial.

Prentice RL1, Caan B, Chlebowski RT, Patterson R, Kuller LH, Ockene JK, Margolis KL, Limacher MC, Manson JE, Parker LM, Paskett E, Phillips L, Robbins J, Rossouw JE, Sarto GE, Shikany JM, Stefanick ML, Thomson CA, Van Horn L, Vitolins MZ, Wactawski-Wende J, Wallace RB, Wassertheil-Smoller S, Whitlock E, Yano K, Adams-Campbell L, Anderson GL, Assaf AR, Beresford SA, Black HR, Brunner RL, Brzyski RG, Ford L, Gass M, Hays J, Heber D, Heiss G, Hendrix SL, Hsia J, Hubbell FA, Jackson RD, Johnson KC, Kotchen JM, LaCroix AZ, Lane DS, Langer RD, Lasser NL, Henderson MM.

  1. JAMA. 2006 Feb 8;295(6):655-66.

Low-fat dietary pattern and risk of cardiovascular disease: the Women’s Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial.

Howard BV1, Van Horn L, Hsia J, Manson JE, Stefanick ML, Wassertheil-Smoller S, Kuller LH, LaCroix AZ, Langer RD, Lasser NL, Lewis CE, Limacher MC, Margolis KL, Mysiw WJ, Ockene JK, Parker LM, Perri MG, Phillips L, Prentice RL, Robbins J, Rossouw JE, Sarto GE, Schatz IJ, Snetselaar LG, Stevens VJ, Tinker LF, Trevisan M, Vitolins MZ, Anderson GL, Assaf AR, Bassford T, Beresford SA, Black HR, Brunner RL, Brzyski RG, Caan B, Chlebowski RT, Gass M, Granek I, Greenland P, Hays J, Heber D, Heiss G, Hendrix SL, Hubbell FA, Johnson KC, Kotchen JM.

  1. JAMA. 2006 Feb 8;295(6):643-54.

Low-fat dietary pattern and risk of colorectal cancer: the Women’s Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial.

Beresford SA1, Johnson KC, Ritenbaugh C, Lasser NL, Snetselaar LG, Black HR, Anderson GL, Assaf AR, Bassford T, Bowen D, Brunner RL, Brzyski RG, Caan B, Chlebowski RT, Gass M, Harrigan RC, Hays J, Heber D, Heiss G, Hendrix SL, Howard BV, Hsia J, Hubbell FA, Jackson RD, Kotchen JM, Kuller LH, LaCroix AZ, Lane DS, Langer RD, Lewis CE, Manson JE, Margolis KL, Mossavar-Rahmani Y, Ockene JK, Parker LM, Perri MG, Phillips L, Prentice RL, Robbins J, Rossouw JE, Sarto GE, Stefanick ML, Van Horn L, Vitolins MZ, Wactawski-Wende J, Wallace RB, Whitlock E.

  1. Arch Intern Med. 1992 Jul;152(7):1371-2.

Concerning the possibility of a nut…

Castelli WP.

  1. J Am Phys Surg. 2007, 12(1)

Low-fat diet and chronic disease prevention: The Women’s Health Initiative and it’s reception

A. Ottoboni, F. Ottoboni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s