Zsírégetés 101

A zsírégetés… Egy misztikus dolog. Mindenki vágyik rá, mindenki szeretne kevesebbet a testén a megvetett zsírszövetből, mindenki próbált már fogyni – és mindenki bukott már bele. Mik azok a változók amik befolyásolják a zsírégetést? Milyen folyamatok játszanak szerepet a zsírégetésben? Hogyan tudjuk elősegíteni ezeket a folyamatokat?

Ahhoz, hogy a zsírégetést megértsük, nézzünk rá magára a zsírsejtre. Van egy zsírsejtünk, benne pedig ott van a triglicerid (=zsír). A trigliceridet felvehette a vérünkből, vagy ő maga állította elő a vérből felvett fölös szénhidrátból. Ez a triglicerid a sejtben vagy energiatermelésre használódik, vagy pedig elraktározódik. A raktározás a sejtben található zsírcseppben történik.

Mi határozza meg, hogy a sejt mit fog tenni a benne található trigliceridekkel? Mitől függ, hogy elégeti, vagy elraktározza, vagy lebontja szabad zsírsavakra és glicerinre és leadja a vérbe? A válasz: a hormonális környezettől!

A raktározás kulcs hormonja az inzulin. Az inzulin hatása a zsírsejtekre sokrétű – de mind a zsírtömegünk növelését okozza:

 • fokozza a glükóz felvételt,
 • fokozza a zsírsav szintézist (glükózból),
 • fokozza a lipoproteinekből (vérben található zsírszállító részecskék) történő triglicerid felvételt,
 • fokozza a trigliceridek összeállítását és raktározását a zsírcseppekben, gátolja a bontásukat.

Vannak hormonok amik viszont a raktárak mobilizálásáért felelősek, pl. adrenalin, noradrenalin, kortizol, növekedési hormon. Ezek a hormonok pont az inzulinnal ellenkező hatást érnek el: a zsírsejt nekiáll bontani a triglicerideket, majd a szabad zsírsavakat (és a glicerint) leadja a vérbe. Ezek pedig a szövetekhez eljutva energiát szolgáltatnak az éhezés időszakában.

Az, hogy fogyunk vagy hízunk végeredményben egyetlen egyenletre levezethető:

(Az étkezések alatt raktározott/szintetizált zsír mennyisége) – (Az éhezés alatt lebontott és elégetett zsír mennyisége)

Ha ez a kettő mennyiség egyenlő, akkor tartjuk a zsírtömegünket (a kettő különbsége nulla), ha egy + vagy – szám, akkor változik a raktározott zsír mennyisége.

Mitől függ, hogy mennyit raktározunk étkezés után? Az inzulintól!

Az étrendünk által generált inzulin mennyiség, vagyis az étrendünk szénhidrát tartalma az elsődleges meghatározója annak, hogy a zsírszövetünk tömege nő vagy csökken. Azonos kalóriatartalmú étrendek esetén az, amelyik magasabb %-ban tartalmaz szénhidrátot nagyobb zsírgyarapodáshoz fog vezetni. (Itt elő szeretné az ember venni a „kalória = kalória” elméletet, de a helyzet az, hogy az csak egyensúlyban lévő rendszerekre igaz. Az emberi test viszont nincs egyensúlyban, sőt! Egy hatalmas és folyamatos egyensúlytalanságban vagyunk – és ez így van jól. Erre a rendszerre a „kalória = kalória” elmélet nem alkalmazható.)

Mitől függ, hogy mennyit égetünk el?

Számos dologtól, például a napi energiaszükségletünktől, fizikai aktivitásunktól, stb. Ha hosszabb ideje alacsony szénhidrátos étrendet folytatunk, akkor a szervezetünk energiaszükségletének nagyobb részét fedezi zsírból – ezt a légzési hányadossal lehet jellemezni.

Hogyan tudjuk elősegíteni a zsírégetést?

Étrend:

A legfontosabb változó amit kontrollálni kell az a bevitt szénhidrát mennyisége – ezzel ugyanis az inzulin mennyiségét is szabályozás alatt tudjuk tartani. Az alacsony inzulinszint elengedhetetlen a zsírégetéshez. Válasszuk szét a szénhidrátos és a zsíros étkezéseket, ezzel minimalizálhatjuk az étkezések után elraktározott zsírsavak mennyiségét.

Kiegészítők:

 • Inzulin érzékenységet javítók: vannak anyagok, amik javítják az inzulin érzékenységet, ezáltal csökkentik az étkezéseket követő vércukor és inzulinszint emelkedést. Minél kevesebb az inzulin, annál kevesebb a zsír. Pl. króm, alfa-liponsav.
 • Zsírégetők: itt most elsősorban a termogén zsírégetőkre gondolok. Ezek a termékek hatóanyag kombinációkat tartalmaznak. A kombinációk célja többek között:
  • a megfelelő hormonális környezet biztosítása – ezt különféle forrásból származó koffeinnel szokták elérni (a koffein emeli az adrenalin szintet, így fokozza a zsírégetést). Válasszunk alacsonyabb koffein tartalmú kiegészítőt – nem kell kiégetni a mellékveséket ha fogyni szeretnénk!
  • az energiaszint és a hangulat javítása – olyan anyagok találhatók bennük, amik a diéta mentális oldalát célozzák.
  • inzulin érzékenység javítása.
  • metabolizmus fokozása – napi 150-200 extra kalória elégetését okozzák.

Összefoglalás: ha fogyni akarsz, az elsődleges fókuszod az inzulin szinted legyen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s