Inzulin Érzékenység

Aki követi az írásaimat az már többször találkozott az inzulin érzékenység fogalmával. Azt is olvashatta, hogy az inzulin érzékenységünk a mindenük – akár fogyni, akár izmosodni szeretnénk.

Mi is pontosan ez az inzulin érzékenység és hogyan tudjuk mérni?

Kezdjük az alapoknál: az inzulin a szervezetünk raktározó hormonja, melyet a hasnyálmirigy termel – akkor emelkedik meg, amikor táplálékot veszünk magunkhoz. A különféle tápanyagok eltérő mértékben fokozzák a szervezet inzulin elválasztását: szénhidrát > fehérje >> zsír. Az inzulin feladata, hogy minden, ami a vérbe bekerül az ételünkből, az távozzon is onnan – bejusson a sejtjeinkbe.

Az inzulin érzékenység a szervezetünk által adott válasz egy bizonyos mennyiségű inzulinra. Ezt a következő módon képzelhetjük el: veszünk 100 embert, mindegyikkel megitatunk 75 g szőlőcukrot 3 deci vízben feloldva és közben vizsgáljuk, hogy a testük mennyi inzulint termel és választ el. Lesz, akinek kevesebb inzulinra lesz szüksége a vércukorszint stabilan tartásához, lesz, akinek többre. A különbség részben annak köszönhető, hogy jobb az inzulin érzékenységük, vagyis adott mennyiségű inzulin erősebb hatást fejt ki náluk.

A termelt inzulin mennyisége pedig azért fontos, mert az inzulin (bár nagyon fontos hormonunk) az öregedés hormonja. Amilyen ütemben termeljük az inzulint, olyan ütemben öregszünk.

Hogyan lehet vizsgálni azt, hogy milyen az inzulin érzékenységünk?

  1. Tükör: ha el vagyunk hízva, vagy van rajtunk 10 kg fölösleg, akkor rossz az inzulin érzékenységünk.
  2. Éhgyomri Vércukorszint: az egészségügyben elfogadott éhgyomri vércukorszint „normális” 3,9 és 5,5 mmol/liter között. Mégis, minden egyes 0,05 mmol/liter-es emelkedés az értékben a 3,9-hez képest, 5 %-kal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ha az érték 5 mmol/l, az esélyed 110 %-kal nőtt valamilyen szív- és érrendszeri betegségre. Továbbá minden egyes 0,05 mmol/l-es emelkedés 6%-kal növeli a diabétesz esélyét.[1,2]
  3. Orális Glükóz Tolerancia Teszt: éhgyomorra (2 óra éhezés után) kell érkezni az orvoshoz. Megméri az éhgyomri vércukor szintünket, majd megitat velünk 75 g glükózt egy pohár vízben feloldva. Ezt követően 1 és 2 óra múlva is vesznek vért és megmérik a vércukor szintet.
    • 1 óra: 10 mmol/l alatti vércukor esetén normális az inzulin érzékenység.
    • 2 óra: 7,8 mmol/l alatti vércukor esetén normális az inzulin érzékenység.

Amit még érdemes figyelni az 1 és 2 órás értékek mellett az az, hogy mennyi idő alatt éri el a maximumot (15-30 perc kiváló, 45-60 perc átlagos érzékenységre utal), ill. mennyi idő alatt áll vissza az éhgyomri tartományba.

A teszt eredménye nagyjából így néz ki (saját eredmény egy átlagos, magasabb szénhidrát tartalmú étrend mellett):

OGTT2

Látható, hogy az értékek teljesen normálisak. Ez egy kb. két éves vizsgálat. Idén újra megcsináltattam. A különbség az étrendben az volt, hogy sokkal kevesebb szénhidrátot ettem az elmúlt 1-1.5 évben.

OGTT1

Látható, hogy a maximumot 30 percnél érte el a vércukrom, 60 percre gyakorlatilag az éhgyomri tartományba visszaállt.

A vércukor értékek mellett érdemes még az inzulinszintet is megvizsgálni – ún. terheléses inzulin vizsgálatot végezni. A vizsgálatot egy orális glükóz tolerancia teszttel együtt szokták végezni – a vett vérben az inzulin koncentrációját is vizsgálják. Ebből még több információt lehet kiszűrni, ugyanis előfordulhat az inzulin rezisztencia kezdeti stádiumában, hogy a vércukor szintet a szervezet még kontroll alatt tudja tartani (tehát a terheléses értékek normálisak), de már csak magas inzulin elválasztás segítségével. Az inzulin vizsgálatával ezeket az eseteket is ki lehet szűrni.

A két évvel ezelőtti mérésnél a reaktív inzulint is megnézettem. Az első ábrán csak az inzulin válasz látható, a másodikon a kék az inzulin válasz, a zöld a felső, a piros pedig az alsó referencia tartomány. Látható, hogy a teljes referenciatartomány alsó felén mozgott az érték.

OGTT3OGTT4

Összefoglalva:

Talán az egyik legfontosabb laborvizsgálat, amit el kell végezni az Orális Glükóz Tolerancia Teszt (OGTT) – lehetőleg inzulinnal kombinálva. Érdemes minimum 4 pontos vizsgálatot kérni. A mérést elég 3-6 havonta ismételni. Az inzulin érzékenységünk az egyik legfontosabb értékünk az egészség szempontjából.

 


 

Irodalomjegyzék

 

  1. Diabetes Care. 1999 Jan;22(1):45-9.Fasting blood glucose: an underestimated risk factor for cardiovascular death. Results from a 22-year follow-up of healthy nondiabetic men. Bjørnholt JV, Erikssen G, Aaser E, Sandvik L, Nitter-Hauge S, Jervell J, Erikssen J, Thaulow E.
  2. Am J Med. 2008 Jun;121(6):519-24. Normal fasting plasma glucose and risk of type 2 diabetes diagnosis.Nichols GA, Hillier TA, Brown JB.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s