EXPERIMENTS

A honlapon létre hoztam egy újabb menüt, aminek a címe: EXPERIMENTS. Hogy mi ez, mit fogtok itt találni? Nos, ezt szeretném most megmagyarázni…

Kezdjük az elején:

Azt gondolom, hogy a tudomány iránti érdeklődésem abból fakad, hogy érdekel az, hogy hogyan működnek a dolgok. Érdekelt, amikor a középiskolás kémiatanárom színes kémcsövekkel „varázsolt”. Érdekelt, hogy mennyire lesz kék a nátrium-nitrit oldat, ha savat öntünk hozzá (eredmény: baleset, melyet szerencsésen megúszott mindenki komolyabb/maradandó sérülés nélkül – nem mellesleg gyönyörű kék színe volt!).

Egy kicsit előrébb lépve a jelenbe: érdekel az emberi test, és hogy hogyan működik. Ha olvasok valamit, azonnal igyekszem kipróbálni, hogy legyen saját tapasztalatom.

Egyszer olvastam egy idézetet:

„Ha a tanulás eredménye tudás, ostoba leszel. Ha a tanulás eredménye cselekvés, akkor sikeres.”

Jó elolvasni, hogy a cukor glikémiás indexe magas. Jó olvasni az inzulin érzékenységről, és annak méréséről. Viszont amíg csak olvasok róla, addig csak egy megfoghatatlan információ marad – valami, ami egy másik emberre/emberekre érvényes.

Olyan kérdések merülnek fel bennem hogy „Vajon rám is érvényes?”, és „Ha igen, akkor vajon hasonló mértékben?”, „Vajon én hogy reagálnék hasonló helyzetben?”. Mindemellett az olvasott információ további kérdéseket és elméleteket szül az agyamban. Felmerülnek „ha…akkor…” típusú elméletek, melyekre nem feltétlenül találok választ, főleg nem praktikus és életszagú forrásból.

Éppen ezek miatt döntöttem úgy, hogy kísérletezésbe kezdek. Kísérletezésbe kezdek, hogy választ kapjak kérdésekre, melyekre nem találok választ. Kísérletezésbe kezdek, hogy életszagúbbá, emberibbé és kézzelfoghatóvá(/kézzelfoghatóbbá) tegyem ezeket a megfoghatatlan témákat – a testünk átalakítását, a zsírvesztést, az izomépítést. Mindezzel akarom ellensúlyozni a blog erősen tudományos oldalát. Szeretném, ha a klinikai és kicsit steril tudományos kutatás mellé bekerülne egy jó adag – ahogy az angol mondja – „in the trenches” tapasztalat (szó szerinti fordításban „az (lövész)árokban szerzett”). Az a fajta tapasztalat, aminek a bemutatása előtt figyelmeztetni kell a nézőket: „Ezt NE próbálják ki otthon!”.

Úgy döntöttem, hogy a saját ötleteim kísérleti egere leszek. Tesztelek elméleteket, bennem felmerülő kérdéseket, ötleteket melyek jobb eredményekhez vezethetnek, ill. olyan trükköket és biohack-eket, amiket az interneten, könyvekben, más szerzőktől olvasok.

Számos kísérletet terveztem, melyeknek az elvégzése idő- és energiaigényes. Kicsit előre dolgoztam, hogy egy nagyjából folyamatos dózisban tudjam adagolni az eredményeket és a tapasztalatokat.

Fogadjátok hát őket szeretettel…

2 thoughts

 1. Erre nem emléxem.Tényleg nitrithez savat töltöttem volna? Ha igen,akkor csakis fülke alatt. (ráadásul csak a fejlődő nitrózus gázokat alaposan hűteni kell ahhoz,hogy kék legyen…)
  A nitrogén -monoxid koncentráció vérbeli növekedése általános értágulatot, és mint ilyen,komoly vérbőséget okoz.És nem csupán a szívben…
  CE

  Like

  1. Nem Tanár Úr, sajnos ez én voltam az egyetemen. És biztosra mentem: nitrit + cc. H2SO4. Mindenesetre a kezdeti ijedtség után nagyon szép volt.
   A szív mellett nyilván a vázizmokra gondolt. 😀

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s