A Motiváció Mítosza

A motiváció. Remek téma. Akárcsak az étrendkiegészítőkre, erre is egy egész iparág épült. Vannak motivációs előadók – akik mindössze ennyit csinálnak: motiválnak. Elmész egy rendezvényre és ott „felpumpálnak”. Egy baj van ezzel – a hatás legalább annyira tranziens, mint maga az esemény, jön és megy – mint egy Forma-1-es autó a közvetítéseken. (Félreértés ne essék: vannak remek előadók, akik használható és kézzelfogható technikákat tanítanak ahhoz, hogy jobb legyél [helyettesítsd be, amit gondolsz]-ben. Ők nem tartoznak a motivációs előadók közé.)

A YouTube tele van motivációs videókkal. Ha sikeres akarsz lenni, ha vékony akarsz lenni, ha boldog akarsz lenni, bármi – nevezd meg, és ott megtalálod a hozzá illő motivációs videót. Ezzel persze semmi gond.

De… Ha a motiváció kéne ahhoz, hogy elérd a célod – már rég elérted volna. Hogy miért? Mert mint mondtam, a neten korlátlan mennyiségű motiváció áll rendelkezésedre – INGYEN.

A valóságban nem kell motiváció. Sőt! Ha arra vársz, hogy egyszer csak megszáll valami földöntúli érzés, és hirtelen kedved lesz megcsinálni mindazt, amit eddig halogattál – nos, most szólok előre: nem lesz ilyen. Éppen ezért, soha bele se fogsz kezdeni.

Az emberi agy és a szoftver:

Az emberi agy egy fantasztikus szerv. A probléma viszont az vele, hogy a felszín alatt, mélyen, még mindig a 2 millió évvel ezelőtti szoftver fut, melynek egyetlen célja van: a túlélés. Ahhoz, hogy biztosítsa a túlélésedet, mindent megtesz, hogy elkerüld az ijesztő, félelmetes és nehéz dolgokat. Mindeközben erőteljesen nyom azok felé a dolgok felé, amik örömöt okoznak. (Két millió éve féltél a kardfogú tigristől, meg a mammuttól, meg a villámtól; örömöt pedig a szex és az evés okozott.) A mai világban nincsenek mammutok és nem kell félni, hogy a lépcsőházban rádugrik egy tigris, mert a részeg fiatalok nem zárták be este a kaput, amikor hazajöttek. Viszont az agyad azt veszi „veszélynek, ijesztőnek, félelmetesnek”, amit Te tudatos elméd annak címkéz fel. Pl. senki nem halt még bele abba, hogy elment befizetni a csekket a postára. Mégis, az agyadban ez a „kényelmetlen, fárasztó, unalmas, fölösleges” jelzőkkel van ellátva – és a hüllőagy el is kezdi a beszédet egyből: „ráér az a jövőhétig”, „majd holnap beviszed”.

Ha át akarod alakítani a tested, akkor változtatni kell – az étrendeden, a szokásaidon, mindenen. A változáshoz bizonytalan, ijesztő és új dolgokat kell csinálni – és az agyad próbál ettől megvédeni. Hogy hogyan? Úgy, hogy beindul a monológ: „mi lesz, ha nem sikerül, mi lesz, ha…, és ha…. hogyan fogom én…” és már el is bizonytalanodtál és nem csinálsz semmit. Maradsz ahol vagy.

Tulajdonképpen mitől félsz?

Egyszerű: attól, hogy rosszul fogod csinálni az egészet. Az van a fejedben, hogy „Rendben, le akarok fogyni, és ezt-meg-ezt fogom csinálni… De mi van, ha van ennél jobb módszer? Mi van, ha van ennél jobb étrend?” Hát mi lenne? Semmi! Ha egészségtelenül eszel, és nem mozogsz, annál már az is jobb, ha beteszel valamennyi mozgást az életedbe, és eleinte elkezded figyelni, hogy mit eszel. A nulláról indulsz – bármit teszel, nem tudsz negatívba kerülni. Ha úgy érzed, hogy az eredmények nem érik el a várakozásaidat, akkor érdemes lehet segítség után nézni – de a heti 3*1 óra séta, és a „fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű” megközelítés még mindig egy pozitív előrelépés a kiindulási állapothoz képest!

Mi a titka az „átalakulásnak”?

A következetesség. (Huh, most nagyot mondtam…) Az elmúlt 2 hónapban elég mozgalmas volt az életem, de az edzéseimet nem hagytam ki. Minden edzés előtt rögzítem többek között a hangulatomat – mennyire van kedvem edzeni. Ebben a két hónapban az átlagos válasz a „semennyire” volt. Ettől még leedzettem. Olyan edzéseket képzelj el, amikor azt várod, hogy mikor lesz már vége, hogy csinálhasd a dolgodat. A két hónap után megnéztem a jegyzeteket – és így is erősebb lettem azokban a gyakorlatokban, amiket követek. Ezek szerint a testem leszarja, hogy van-e kedvem edzeni, vagy sem. A lényeg, hogy lemegyek, megcsinálom, hazamegyek.

Vegyünk egy másik példát: a versenyzők. Itt a tavaszi szezon, és már egy ideje lehet a teremben látni az egyre jobbformába kerülő versenyzőket, amint kardióznak, edzenek, és edzés után eszik a „csirke/tilápia – brokkoli/egyéb saláta” kombinációt.

Szerintetek ők motiváltak? Az arcuk alapján egyáltalán nem.

Elkötelezettek? Az biztos.

Következetesek? Nem kicsit!

De ha megkérdezed őket, hogy mire motiváltak – hogy mi az, ami úgy belülről jönne és csinálnák – nos, biztos a „betolnék egy pizzát, jöhet egy üveg nutella, stb” válaszok jönnének elő. FaceBook-on úgy-ahogy követtem Kathi Béla idei felkészülését az ausztrál Arnold Classicra. Tanulságos volt, ugyanis nem egy olyan posztja volt, ami nagyjából erről szólt: „Hát ehhez a mai edzéshez rohadtul nincs kedvem” – majd utána ment és leedzett. Motiváció? Nem. Következetesség! Annak mindig van eredménye.

Az agyad arra motivál Téged, hogy kerüld el a fájdalmat és hajszold az örömöt – mert így élsz túl. Ahhoz, hogy elérd, amit el akarsz nem motiváció kell. Egy tervre van szükség, amit végig csinálsz.

Egy dolgot ne felejts: mindenki le tud menni edzeni, amikor kedve van hozzá. (Bár van, aki még ilyenkor sem csinálja…) Ha ennyi elég lenne, akkor már mindenki jól nézne ki. A valóságban viszont a legtöbbet azok az alkalmak érnek, amikor semmi kedved hozzá – ez teszi a különbséget.

Összefoglalva: semmi gond azzal, amikor megnézel 1 motivációs videót edzés előtt. Semmi gond azzal, amikor nézed azokat az ikonokat (ld. Kathi Béla, Bohos Kornél vagy bárki), akikre szeretnél hasonlítani, amint edzenek. Semmi gond. Csak egy dolgot ne felejts el közben: az eredményt az hozza, hogy lemész edzeni és megeszed azt az unalmas kaját – és az eredmények függetlenek attól, hogy mennyi kedved van hozzá, vagy mennyire ízlik a menü…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s