Vércukor – Fehér Kenyér

Az alapok: számos ételnek a vércukorszintre gyakorolt hatását vizsgálom, egy vércukormérő segítségével. A mérés standardja egy orális glükóz tolerancia teszt (12 óra éhezés, utána 75 g glükóz 2 dl vízben feloldva, vércukrot 0, 15, 30, 60, 90, 120 percnél megmérve).

Ezt követően a tesztet azonos körülmények között (12 óra éhezés után, előző nap nem fogyasztok alkoholt, nem fogyasztok 1-2 gyümölcsnél többet, hogy a fruktóz bevitelt alacsonyan tartsam, stb.) megismétlem – elsősorban azonos mennyiségű szénhidrátot (~75 g) tartalmazó adagokkal.

A következő étel, amit megvizsgáltam a kenyér volt. Reggel felkeltem, elmentem a pékségbe és vettem egy fél kg friss kenyeret. A kenyér már nem volt meleg, de aznap reggel készült. Csak, hogy tisztázzuk: mezei, egyszerű, sima fehér kenyér volt. Eredeti tervem szerint azonos mennyiségű szénhidrátot tartalmazó adagokat fogyasztok el – ez a kenyér estében 150 g kenyeret jelent. Elkövettem azt a hibát, hogy ezt nem vettem figyelembe és 100 g-ot ettem csak – ez kb. 2 szelet volt. Ebben összesen 50 g szénhidrát volt megtalálható. A kísérlet ismétlésre szorul a megfelelő adaggal is – de így is tartalmaz hasznos információt, hisz 2 szelet kenyér nagyjából az az adag, amit az ember megeszik.

Nézzük az eredményeket:

Glükóz

Fehér Kenyér
Idő (perc)

Vércukor (mmol/l)

Idő (perc)

Vércukor (mmol/l)

0

4,9 0 5,1

15

7,3 15

5,9

30 9,8 30

7,7

60

6,5 60 6,9
90 6,4 90

5,9

120

5,5 120

5,1

Ami ebből nem látható, hogy 75 g glükóz vagy 75 g szénhidrát fehér kenyérből milyen hatással van a vércukorszintre. Ami viszont látható – ha a múltkori rizses kísérlettel összehasonlítjuk –, hogy 50 g szénhidrát fehér kenyérből jobban emeli a vércukorszintet, mint 75 g szénhidrát jázminrizsből.

Szóval, amikor valaki azt mondja, egyél rizst kenyér helyett – jó tanácsot ad.

 CukorVSKenyér

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s