Vércukor – Jázmin vs. Basmati Rizs

Az alapok: számos ételnek a vércukorszintre gyakorolt hatását vizsgálom, egy vércukormérő segítségével. A mérés standardja egy orális glükóz tolerancia teszt (12 óra éhezés, utána 75 glukóz 2 dl vízben feloldva, vércukrot 0, 15, 30, 60, 90, 120 percnél megmérve).

Ezt követően a tesztet azonos körülmények között (12 óra éhezés után, előző nap nem fogyasztok alkoholt, nem fogyasztok 1-2 gyümölcsnél többet, hogy a fruktóz bevitelt alacsonyan tartsam, stb.) megismétlem – elsősorban azonos mennyiségű szénhidrátot (~75 g) tartalmazó adagokkal.

Amit mindenképp ki akartam próbálni az az, hogy vajon a híres-neves basmati rizs, amit mindenki magasztal, mert alacsony a glikémiás indexe (és magasa az ára) beváltja-e az ígéreteket. Legyünk őszinték: amíg 5 kg jázmin rizs 2500-3000 forint, addig 1 kg basmati kb. 2000 (régen volt egy arab bolt ahol 5 kg basmati 4000-be került, sajnos megszűnt). Úgy voltam vele, hogy azért az extra pénzért nagyon meg kell dolgoznia annak a nyavalyás rizsnek…

A rizs elkészítése a jázmin rizsnél is alkalmazott standard módon történt – 100 g rizs, 200 ml vízzel.

Nézzük az eredményeket:

Jázmin Rizs

Basmati Rizs
Idő (perc) Vércukor (mmol/l) Idő (perc)

Vércukor (mmol/l)

0

5,3 0 5,5
15 6 15

6,1

30

7,3 30 7
60 6,9 60

5,8

90

5,5 90 5,9
120 5,6 120

5,9

A két rizst összehasonlítva látható, hogy nem tapasztaltam nagy különbséget a maximális vércukorszintben. A basmati rizs fogyasztása után hamarabb csökkent a vércukorszintem vissza a normál tartományba – ez egy pozitív tulajdonság. A glikémiás index definíciója ugye a vércukorgörbe alatti területek aránya. Ha elvégezzük a matekot, akkor a glükóz GI-je 100, a jázmin rizsé 90, a basmati rizsé 87.

Engem ez nem győzött meg arról, hogy megérné az extra költséget a basmati rizs.

Az eredményeket látva egy kicsi kutattam és a következőt találtam: a basmati rizs glikémiás indexét befolyásolja a származási hely, az elkészítési mód, stb. A kutatásokban a basmati rizs GI-je az egészen alacsony (<55) és a magas (75<) tartományok között változik. További kísérleteket kell majd tervezni, amiben változtatok pl. az elkészítési módon. Addig is annyit tudok, hogy ahogy most csinálom a rizst, úgy nincs különbség a basmati és a jázmin között.

JázminVsBasmati

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s