Kifogások Part 1.

Kifogások. Minden nap. Mindenkitől. Magamtól is kapom a kifogásokat, hogy én miért nem tudok valamit megcsinálni. Képzelhetitek, akkor mennyit kapok az edzettjeimtől…

Úgy döntöttem, hogy csinálok egy sorozatot, amibe a leggyakoribb kifogásokat gyűjtöm össze és vizsgálom meg. A vizsgálatot kérdések segítségével fogom elvégezni. Anthony Robbins azt mondja, hogy a kérdéseid minősége megegyezik az életed minőségével – a rossz kérdések rossz eredményt hoznak, a jó kérdések jó eredményt. Ha azt kérdezed, „Miért nincs időm soha semmire?”, az agyad válaszol: „Mert egy lúzer vagy aki nem képes kontrollálni az életét.”. Ha viszont a kérdést másképp tesszük fel: „Hogyan tudnám megoldani, hogy elmenjek edzeni/betartsam az étrendem/stb.?”, lehet, hogy egyből egy megoldást keresne az agyunk… Úgyhogy a terv szerint kérdéseket fogok feltenni, amikkel érvénytelenné tesszük a kifogásokat. Minden kifogás vizsgálatát a következő két kérdéssel fogom kezdeni:

  • Van-e olyan ember, aki a Te helyzetedben, vagy rosszabban van és mégis elérte, amit Te akartál/megoldotta, amit Te elvileg nem tudsz?
  • Mit mondott/gondolt/tett az illető, aminek köszönhetően az Tiédtől eltérő eredményt ért el?

Kezdjünk is bele!

Kifogás No.1.

„Gyerekeim vannak, nincs időm mellettük semmire”, „Nem én vagyok az első az életemben – gyerekeim vannak”, „Két gyerek mellett nem lehet”

Hát, egyből a kedvencemmel kezdek… Az egyik legtöbbet felhozott kifogás… Essünk hát neki és szedjük szét!

  • Van-e olyan ember, aki a Te helyzetedben, vagy rosszabban van és mégis elérte, amit Te akartál/megoldotta, amit Te elvileg nem tudsz?

Azt hiszem a válasz egyértelmű: van. Hozzám is jár több olyan anyuka, aki egyedül nevel 1-2-3 gyereket – és mégis le tud jönni edzeni, tudja tartani az étrendjét és tud fejlődni. Van kismama kliensem, aki otthon edz. Van olyan vendégem, akinek 2 gyereke van, akiket egyedül nevel és heti 3-szor ott van. Ha egy alkalmat le kell mondania valamiért, még arra a hétre keres helyette egy másikat, amikor jöhet.

  • Mit mondott/gondolt/tett az illető, aminek köszönhetően az enyémtől eltérő eredményt ért el?

Nem vagyok szülő, így én csak ezekre az anyukákra tudok nézni, csak róluk tudom lemásolni azt a mentalitást, amivel ők elérték, hogy lejöttek és csinálják. Érdekes módon, mindenki ugyanazt mondta:

  • Nincs jogod a gyerekeidet kifogásként használni. Épphogy ők az ok, amiért edzeni kell.
  • A gyerekeid azt teszik, amit tőled látnak. Azt akarod, hogy a feladást, a panaszkodást és a kifogáskeresést tanulják meg? Nem? Pedig így azt fogják.

Nem vagyok szülő és a kisgyerekes ismerőseimnél látom, hogy egy gyerek rengeteg időt vesz igénybe. Ebben egy pillanatra nem kételkedem. Viszont felmerül bennem egy kérdés: nekem azt mondod, hogy „nincs időm edzeni a gyerek miatt”. Utána hazamész és megmondod ugyanezt a gyereknek is? „Fiam, miattad nincs időm edzeni. Miattad vagyok kövér. Miattad vagyok egészségtelen.” Gondolom nem. Miért nem? Mert pontosan tudod, hogy nem miatta, hanem magad miatt. Tudom ajánlani a következő videót:

Azért kezdtem ezzel a kifogással, mert nem olyan régen valaki megkérdezte:

Nem lehetne, hogy valami olyan reggelit is írsz, amit két gyerek mellett is meg lehet csinálni?

Erre nekem a következő ugrott be reflexből:

Egy rántottát nem lehet? Nem lehet megcsinálni reggel egy rántottát a gyerekeknek? Tényleg? TÉNYLEG?

Itt lehet, hogy meg kéne állni, és elgondolkodni. Nem az én oldalamat olvasni, hanem egyszerűen elgondolkodni: “Hova tart az életem, ha reggel nincs időm egy rántottát megcsinálni?” A legtöbb vendégemnek van gyereke. Mindegyik elmondja, hogy a gyereknevelés az rengeteg idő. És tényleg nincs időd. De közben valahogy ők azért mégis heti 3-szor 1 órára lejönnek. És még a rántottát is megcsinálják a gyereknek. Elhiszem, hogy egy gyerek rengeteg meló, de olvassuk már el még egyszer: “Ne haragudj, de a két gyerek mellett reggel nem tudok megcsinálni egy rántottát?

Összefoglalva: az egész megint arra vezethető vissza, amiről már annyiszor írtam. Ez az egész a TE felelősséged. Nem másé. Nem a gyerek miatt nincs időd. Magad miatt nincs időd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s