Vércukor – Jázmin Rizs és a Fahéj

Az alapok: számos ételnek a vércukorszintre gyakorolt hatását vizsgálom, egy vércukormérő segítségével. A mérés standardja egy orális glükóz tolerancia teszt (12 óra éhezés, utána 75 glukóz 2 dl vízben feloldva, vércukrot 0, 15, 30, 60, 90, 120 percnél megmérve).

Ezt követően a tesztet azonos körülmények között (12 óra éhezés után, előző nap nem fogyasztok alkoholt, nem fogyasztok 1-2 gyümölcsnél többet, hogy a fruktóz bevitelt alacsonyan tartsam, stb.) megismétlem – elsősorban azonos mennyiségű szénhidrátot (~75 g) tartalmazó adagokkal.

A múltkori cikkemben olvashattunk pár technikát, amivel csökkenteni lehet az étkezések glikémiás indexét. Az egyik technika a népszerű fűszer, a fahéj, hozzáadása volt az ételekhez. A fahéj hatását nem csak a kutatások igazolják – rengeteg profi edző, sportoló és testépítő is rendszeresen használja. Ennek megfelelően ezzel akartam kezdeni a tesztelést.

A kísérlethez fahéj kivonat tablettát használtam, melyben 1 tabletta megfelel 2 g fahéjnak. A tablettát az étkezés előtt 5 perccel vettem be, nagyjából 2 korty (<1 dl) vízzel.

Az eredmények a következők lettek:

Jázmin Rizs

Jázmin Rizs + Fahéj
Idő (perc) Vércukor (mmol/l) Idő (perc)

Vércukor (mmol/l)

0

5,3 0 4,9
15 6 15

5,9

30

7,3 30 5,9
60 6,9 60

5,3

90

5,5 90 5
120 5,6 120

5

A táblázatban látható, hogy 30 és 60 percnél van a legnagyobb különbség a sima jázmin rizs és a fahéjjal kiegészített étkezés között. Látható, hogy a fahéj alkalmazása után a vércukorszintem gyakorlatilag alig emelkedett meg a normál tartományhoz (<5,5 mmol/l) képest.

Ha kiszámoljuk a glikémiás indexeket, akkor a jázmin rizs GI-je 90, míg fahéjjal együtt alkalmazva 77. Ez egy jelentős csökkenés. Figyelembe véve, hogy mind a fűszer fahéj, mind pedig a fahéj tabletta igen olcsó, így egy hasznos eszköz lehet a diétában.

Összefoglalva: van, amikor az ember egyszerűen ki akar rúgni a hámból. Kellenek napok, amikor nem követjük, hogy mit eszünk, hogy milyen a GI-je, milyen hatással van a vércukorra, stb. Egyszerűen csak jót akarunk enni (és mulatni). Ilyenkor azt gondolom, hogy nem szabad azzal törődni, hogy mennyire egészséges, amit eszünk. Viszont, ha az ember szeretné minimalizálni az okozott károkat, akkor a fahéj tabletta egy jó segítség lehet. Amióta ezek az eredmények kijöttek, bárhova megyek, viszek magammal 3-4 szem tablettát. Elmegyünk hamburgerezni? Szuper, bedobok előtte 1-2 szemet. Sütizés? 2 szem. Nyilván, ezzel az ember nem teszi semmissé a félrekajálást, de valamilyen mértékben csökkenteni tudja a negatív következményeket. (Nem mellesleg a fahéj+étel kombináció fokozza a telítettség érzetet, ergo kevesebb ételt tudunk magunkba tömni.)

rizsfahéj

2 thoughts

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s