Glikémiás Indexek Javítva

Stephen Hawking azt mondja, hogy a zseniknek még a tévedéseik is zseniálisak. Nos, ezek alapján tuti nem vagyok zseni, ugyanis az én tévedésem nem volt zseniális – egyszerű, ostoba hiba, mely figyelmetlenségből adódott.

A lényeg a következő: ahogy végeztem a vércukor kísérleteket, feltűnt, hogy mindennek milyen magas a glikémiás indexe. Ez azért is volt számomra gyanús, mert az inzulin érzékenységem meglehetősen jó, így elég nehéz elhinni, hogy mindennek magas legyen a GI-je. Emellett bizonyos ételek, amik között nagyobb különbségre számítottam, nem mutattak szinte semmi különbséget.

Újra átnéztem a számításokat, és sikerült egy hibát vétenem, amikor a képletet beírtam az Excelbe. Röviden: a GI-t csak a vércukorszint emelkedéséből számoljuk. Vagyis, ha 5 volt az éhgyomri vércukor, akkor azt vesszük „nullának” és csak az számít, ami fölötte találtható. Valahogy így:

Persze, amint ezt észrevettem, egyből egyértelmű lett, hogy miért lett mindennek annyira hasonló a GI-je… A 2. ábráról „hiányzó” téglalap területe jóval nagyobb, mint a a 2. ábrán szereplő terület.

Képzeljük el a következőt:

A glükóz „kis területe” 2, a rizsé 1. A kettő aránya 0,5. a viszont mind a kettőhöz hozzáadjuk a „nagy területet”, ami száz, akkor a 102 viszonyul a 101-hez. Ezek aránya pedig 0,99.

Na, mindegy, elég is abból, hogy mit rontottam el, nézzük a javításokat!

 

Idő

Étel vércukor
Jázmin Rizs Basmati rizs Jázmin rizs + fahéj

Glükóz

0

5,3 5,5 4,9 4,9

15

6 6,1 5,9 7,3
30 7,3 7 5,9

9,8

60

6,9 5,8 5,3 6,5
90 5,5 5,9 5

6,4

120

5,6 5,9 5

5,5

GI 46 28 22

100

Látható, hogy a jázmin rizs GI-je igen nagyot csökkent a hibásan számolt értékhez képest (90)! Ez a helyes érték és számítási mód. Mindemellett a basmati rizs és a jázmin rizs közötti különbség is jóval nagyobb lett – és így, már lehet, hogy érdemes az extra pénzt kifizetni a basmati rizsért. (Itt szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy a rizs származási helye, típusa, és elkészítési módja nagymértékben befolyásolja a GI-t. Ennek köszönhető, hogy az irodalomban a jázmin rizs GI-je 45-től 85-ig terjed.)

Összességében az, hogy az egyes ételek mennyire emelték a vércukor szintemet nem változott – csak az, hogy ebből mennyi a számolt GI.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s