Vércukor – Zabpehely

Az alapok: számos ételnek a vércukorszintre gyakorolt hatását vizsgálom, egy vércukormérő segítségével. A mérés standardja egy orális glükóz tolerancia teszt (12 óra éhezés, utána 75 glukóz 2 dl vízben feloldva, vércukrot 0, 15, 30, 60, 90, 120 percnél megmérve).

Ezt követően a tesztet azonos körülmények között (12 óra éhezés után, előző nap nem fogyasztok alkoholt, nem fogyasztok 1-2 gyümölcsnél többet, hogy a fruktóz bevitelt alacsonyan tartsam, stb.) megismétlem – elsősorban azonos mennyiségű szénhidrátot (~75 g) tartalmazó adagokkal.

A következő étel, amit megvizsgáltam a zabpehely volt. A zabpehely talán az egyik legismertebb és legkedveltebb „egészséges étel” – az átlagos diéták standard reggelije (ugye tudjuk, hogy van ennél jobb reggeli is?).

A zabpehely, amit használtam az Aldiban vehető, nagy szemű zabpehely volt. Ebből mértem ki 120 g-t (ebben van 75 g szénhidrát) és ezt öntöttem nyakon 1,5 dl vízzel és beküldtem a mikróba 90 másodpercre.

Azt meg kell jegyeznem, hogy eddig ez volt a legrosszabb kísérlet mindközül. A natúr zabpehely nem egy gasztronómiai élmény, sem ízre, sem állagra. Mindegy, legyűrtem.

Nézzük az eredményeket:

Glükóz

Zabpehely

Idő (perc)

Vércukor (mmol/l) Idő (perc) Vércukor (mmol/l)
0 4,9 0

5,4

15

7,3 15 5,7
30 9,8 30

6,9

60

6,5 60 6,9
90 6,4 90

6,1

120 5,5 120

6,1

A maximális vércukor emelkedés közötti különbség egyértelmű – a zabpehely, még a jázmin (7,3) és basmati (7,0) rizsnél is kevésbé emeli a vércukorszintet.

Nézzük a glikémiás indexét!

A glükózé 100, a jázmin rizsé 46, a basmatié 28. A zabpehelyé 46 – tehát azonos a jázmin rizs értékével.

Összefoglalva: a zabpehelyet gyakran úgy képzeljük el, mint egy a rizsnél is alacsonyabb GI-vel rendelkező ételt. Az én esetemben a rizs és a zab GI-je, megegyezett.

2 thoughts

    1. Egyénenként hatalmas variáció lehet egy adott ételre adott vércukorszint emelkedésre – erről vannak kutatások, amikben egészen elképesztő (pl. banánnal nagyobb vércukor emelkedés mint Oreo-val) eredmények is kijönnek néha. Ettől függetlenül van egy egyszerűbb magyarázat: a zabpehely GI-je megegyezik az általam használt jázmin rizs GI értékével és ennyi (tehát hasonló a amilóz-amilopektin összetétele a két szénhidrátnak).

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s