Vércukor – Rozskenyér

Az alapok: számos ételnek a vércukorszintre gyakorolt hatását vizsgálom, egy vércukormérő segítségével. A mérés standardja egy orális glükóz tolerancia teszt (12 óra éhezés, utána 75 glukóz 2 dl vízben feloldva, vércukrot 0, 15, 30, 60, 90, 120 percnél megmérve).

Ezt követően a tesztet azonos körülmények között (12 óra éhezés után, előző nap nem fogyasztok alkoholt, nem fogyasztok 1-2 gyümölcsnél többet, hogy a fruktóz bevitelt alacsonyan tartsam, stb.) megismétlem – elsősorban azonos mennyiségű szénhidrátot (~75 g) tartalmazó adagokkal.

Ugye már láttunk, hogy a kenyér glikémiás indexe magas és ezért alapvetően nem ajánlott a fogyasztása. Számos ember, amikor megkapja az étrendjét, elhűl, hogy nincs benne kenyér. Ekkor elmondom nekik, hogy azért mert a kenyér GI-je magas, blabla… Mire ők: „De, hát, Norbi! Én csak rozskenyeret eszem! Soha nem eszem fehér kenyeret!”

Erre ált. annyit mondok, hogy „Akkor most már rozskenyeret sem fogsz enni.” Mindenesetre gondoltam, végzek egy kísérletet, melyből kiderül, hogy jogosan „kínzom-e” az edzettjeimet a kenyér és péksüteménymentes étrenddel.

Számos kenyér fajtát fogok tesztelni (teljes kiőrlésű, stb.) – most az első, ami a kezembe akadt az a rozskenyér volt. CBA-ban kapható, ún. Svájci rozskenyér. A neve csalogató, igaz az ára kicsit több, mint a sima kenyéré. Egy kg fehérkenyér 200 Ft, fél kg rozskenyér 370 Ft. Hát, ezért a különbségért nagyot kell alakítania…

FONTOS! A fehérkenyér az ugye búzából van. Van teljes kiőrlésű búzakenyér is  – szintén búzából van. Van rozskenyér – és van teljes kiőrlésű rozskenyér. Tehát jelen esetben csak a két gabonából készült kenyeret tudjuk összehasonlítani, azt, hogy „a teljes kiőrlésű jobb, mint a sima” még nem!

Nézzük az eredményeket:

Fehérkenyér

Rozskenyér

Idő (perc)

Vércukor (mmol/l) Idő (perc) Vércukor (mmol/l)
0 5,2 0

5,1

15

6,5 15 5,2
30 6,3 30

6,7

60

7,3 60 7,3
90 6,3 90

6,9

120 6,5 120

6,2

A maximális vércukor emelkedés között nincs különbség a két kenyértípusnál (7,3).

Ha kiszámoljuk a glikémiás indexét a rozskenyérnek, akkor a 70-t kapunk. A fehérkenyér GI-je 72. Tehát, gyakorlatilag nincs különbség a kettő között.

Annyi biztos, hogy az „egészségesebb rozskenyér”, baromira nem egészségesebb és nem éri meg az extra pénzt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s