Mitől leszel intelligens?

Anthony Robbins a legjobb coach a világon. Ha valamilyen területen szupersztár vagy (sportoló, politikus, énekes, színész, bármi) és problémáid lesznek hirtelen a teljesítményeddel, vagy szeretnéd fenntartani a szintet, amin dolgozol – őt hívod. Tony jön, lát és győz. Rengeteg videót néztem tőle, sok hanganyagát is meghallgattam. Az egyik legnagyobb fegyver az ő kezében, hogy már több millió emberrel dolgozott személyesen – a szemináriumain keresztül. Mindig ámulatba ejt, hogy végig hallgat valakit, aki elmondja neki a problémáit – és utána 5-10 kérdésből sikerül feltérképeznie az egész helyzetet. Látszik igazából, hogy már a kérdések előtt sejti, hogy mi a probléma, de szeretne biztosra menni. Ez a képessége, hogy figyeljen az emberekre és megértse őket mindig lenyűgözött. Én mérnök ember vagyok – az integrálokat értem, az emberek kicsit több gondot okoznak…

Tony-nak van egy mondása, ami szerintem az intelligencia legjobb definíciója:

Intelligence is the number of distinctions you can make.

Vagyis:

Az intelligencia nem más, mint azon „különbségtételek” száma, amire képes vagy.

Egy érhető példával: az eszkimóknak 16 szavuk van a hóra. Miért? Mert van, amit meg lehet enni, van amiből igloo-t lehet építeni, és van, ami beszakad alattad. Nekem hány szavam van a hóra? 1. Ki az intelligensebb a sarkköri körülmények között? Ők.

A teremben ugyanez a helyzet. Mennyi különbséget tudsz tenni? Aki kevésbé intelligens (a terem és az edzés viszonylatában), az, amikor elolvas egy mondatot, nem tud különbséget tenni. Nem tudja azt kontextusba helyezni. Csak bináris rendszerben tud gondolkodni: vagy egy általános igazságot/alaptörvényt olvasott vagy egy megátalkodott hazugságot/baromságot. Nem képes kontextusba helyezni.

Tulajdonképpen úgy kell ezt elképzelni, hogy bármilyen állításról legyen szó, van a 2 véglet – a két „abszolút” ha úgy tetszik.

Pl. az L-karnitin esetén a két véglet:

 1. „Az L-karnitin szar, semmire sem jó, ne szedd.” ill.
 2. „Az L-karnitin mindenre jó, mindenki szedje!”.

Valószínűleg egyik sem igaz, de ez a két véglet van. E között pedig rengeteg árnyalatot lehet definiálni:

„Az L-karnitin jó x, y és z-re, de nem jó a-ra, b-re és c-re.” (Pl. jó: antioxidáns, nem jó: zsírégetés).

Az x, y, z, a, b, c eseteken belül is lehet tovább finomítani:

 1. „X-re jó öregeknél, de nem fiataloknál.”
 2. „Y-ra jó diabéteszeseknél, nem jó egészségeseknél”
 3. „Z-re jó edzett emberekben, nem jó edzetlenekben.”

Ennek megfelelően még tovább és tovább árnyalható a kép.

Amikor olvasol egy állítást (pl. „Az L-karnitin nem jó zsírégetésre”) akkor a fejedben leesik egy kis golyó. És annak függvényében, hogy hány háromszöged van (mennyi különbséget tudsz tenni), fog egy eredményt szolgáltatni – ami az állítás értelmezése lesz.

distinctlevel1

Ha egy pöcök van, akkor az „Az L-karnitin szar, semmire sem jó, ne szedd.” felé fog dőlni.

Viszont a helyzet az, hogy mindig több pöcök van…

Distinction

Másik példa:

Kijön egy cég egy termékkel, amiben van egy hatóanyag. A hatóanyag állítólag képes növelni a zsírsejtekben a zsírbontást, stb. Huh, hát ha kutatással igazolták, hogy képes növelni a zsírbontást, akkor az biztos működik! OK, remek – álljunk meg egy pillanatra!

Most nézzük meg ezt az állítást: mit mondanak?

Azt, hogy ha bevesszük, akkor több zsírt fogunk égetni? Nem!

Azt, hogy ha egy lombikban egy speckó zsírsejt vonalra csöpögtetjük, akkor ott lesz hatása.

Ez a kettő nem ugyanaz? Nem!

Miért? Mert ha beveszed szájon át, akkor először fel kell szívódnia. Utána el kell érni, hogy lehetőleg a máj, ne darabolja szét. ÉS végül eljut az adott sejthez – ahol megint csak be kell jutnia a sejtbe. ÉS ki kell váltania a hatást. ÉS ez még mindig lehet, hogy nem vezet eredményhez – mert mondjuk a szervezetünk valami kompenzáló mechanizmussal ellensúlyozza az egészet.

Látható, hogy a BINÁRIS gondolkodás (jó-nem jó, fekete-fehér, stb.) nem működik! Vagyis, ha ez alapján akarunk döntést hozni, az az eredményeinken meg fog látszani.

 

Harmadik példa:

„A gyógyszercégek profit orientáltak.” és a „A gyógyszercégek gyógyítanak.”: komolyan nem vagyunk képesek ezt a kettőt egy időben elképzelni?

Vannak-e olyan dolgok a gyógyszercégeknél, amikre azt mondjuk, hogy „Hát, ez az adatok ferdítése azért, hogy legyen profit.”? Vannak!

(Lásd, koleszterin mítosz és sztatin származékok.)

Van-e olyan gyógyszer, ami csodákra képes? VAN!

Példa: áttétes veserák esetén a diagnózist követő túlélés átlagosan 6 hónap volt. Van egy szelektív terápia, aminek a segítségével a betegek 80 %-nál eltűnik az áttét, és idővel abba lehet hagyni a gyógyszert, van 10-15 % ahol a gyógyszer szinten tartja az áttéteket – így folyamatosan kell szedni, és van 5-10 %, ahol nincs hatása és a használatát be kell fejezni. Nézzük azt az esetet, amikor valakinek folyamatosan kell szednie – máris lehet mondani, hogy „Jaj, a szemét gyógyszercég, ahelyett, hogy meggyógyítaná, csak szinten tartja, hogy folyamatosan fizessen!” Nos, ha ez eszedbe jutott, akkor nem írom le, amit gondolok, csak annyit: ha nekem valakim így maradhatna életben 6 hónap helyett éveken, akár évtizedeken keresztül, akkor én szó nélkül fizetnék – sőt, még hálás is lennék a cégnek. Ez kb. olyan, mintha az iPhone-odra azt mondanád, hogy szar, AZÉRT, mert fizetned kellett érte. Hahó, ember, attól még gyakorlatilag egy számítógépet hordasz a zsebedben…

 

Negyedik példa:

Elkezdett hozzám járni egy 16 éves lány. Elsőre ugyanúgy akartam vele edzeni, mint minden más edzettemmel. Hogy miért? Mert az én fejemben az a lemez pörgött, ami az esetek 99,9 %-ban helyes: „fogyás, izomépítés, kockahas, strandfazon”. Ahogy megismertem a lányt rájöttem, hogy ezzel elszúrom az egészet. Neki nem erre van szüksége.

Most aki ismer, lehet, hogy visszahőköl: „Nem erre van szüksége? Norbi! De hát Te mondod, hogy mindenkinek kell guggolnia, felhúznia, stb!” Igen, ez igaz. A „nem erre van szüksége” alatt azt értettem, hogy ez a lány azért jön hozzám, hogy sportoljon. Nem azért, hogy vékonyabb, izmosabb, stb. legyen. Azért, hogy sportoljon. Jobb legyen a kondija, heti 2-3 alkalommal leizzadjon, elfáradjon, és közben jól érezze magát. Ez nem jelenti, hogy őt nem tanítom meg guggolni – megtanítottam. De az én hozzáállásom is teljesen más az edzésekhez – bizony, van benne valamennyi kis „entertraining”, nem csak színtiszta erőedzés. És működik. Jár, élvezi, szereti, fejlődik. Már tud tolódzkodni, meg tud csinálni 15 orr-érinti-a-talajt fekvőt, és 1-2 hónapon belül a teljes húzódzkodás is meglesz.

 

Ötödik példa:

Mennyi szénhidrátra van szükség? „A ketosok azt mondják, ne együnk szénhidrátot, vagyis csak minimálisat. A paleosók azt mondják, hogy bizonyos szénhidrátokat lehet enni. Az orvosok szerint a teljes kiőrlésű egészséges gabonákat érdemes fogyasztani és a zsírok egészségtelenek, ezért a kalória bevitelünk nagy részét szénhidrátok kell, hogy kitegyék.. A vega ismerőseim a hüvelyesekre esküsznek.

Egy újabb kérdés, ahol definitíve kijelenteni valamit hatalmas hiba. Elmesélek egy esetet az egyik edzettemmel. Az illető már többször lefogyott 110 kg-ról 85-re – majd persze 1 év alatt mindig vissza is jutott 110-re. (A 110 kg egy kb. 180 centis magassághoz társult, 45 %-os testzsírral.) Amikor elkezdtünk dolgozni kapott egy minimális szénhidrát tartalmú étrendet. Tartotta is, rohantak le a kilók. Hetente – 2 hetente becsúszott valami csalás, de nem volt gond, a fejlődést nem befolyásolta. Majd egy ponton, amikor még nem kellett volna, elkezd lassulni a fogyás és meg is állt. Amikor valakin 40-45 kg fölösleg van, arról az első 20 kg-nak le kell rohannia – itt meg a 10 kg után belassult. Elkezdtünk beszélgetni és mondta, hogy minden nap eszik egy kis szénhidrátot, mert próbál belőni egy hosszútávon fenntartható étrendet. Miután többször is leadott keserves munkával 30 kg-t, majd az mindig 1 év alatt visszajött, megértettem a félelmét:”jó, hogy szépen haladunk, de még jobb lenne, ha így is maradna!

Ekkor elmagyaráztam neki a következőt: „most nem ott vagy, ahol a fenntarthatóság a cél. (Egy különbségtétel!) Most az a cél, hogy 113-ról 95 kg alá juss. Ha ez megvan, akkor elkezdjük növelni a szénhidrátot. Amikor közelíted a 85-t, akkor már elkezdünk teljesen átállni arra, ami hosszútávon tartható.” Amint újra elkezdte a szinte 0 szénhidrátos étrendet, rohant tovább a fogyás.

Ennek az ellentéte: heti 5-6 edzésem van, vékony vagyok (férfiaknál 10-12 % és alatta, hölgyeknél 15 % és alatta), keményen edzek, és olvastam, hogy mennyi előnye van a keto étrendnek. Éppen ezért nem eszem szénhidrátot. Viszont nem igazán tudok fogyni, vagy erősödni, fáradt vagyok, állandóan aludnék, stb. Az elmúlt időben úgy érzem nem mozdultam semerre se, pedig 100 %-ban tartom az étrendemet és kő keményen edzek!

Nos, igen, a ketogén étrendnek rengeteg előnye van. Hihetetlen dolgokat lehet vele elérni – akár a gyógyszeres kezelésnek ellenálló epilepsziáról van szó, akár kettes-típusú diabéteszről, akár bizonyos (még egyszer: BIZONYOS) daganatokról. Sőt! Bizonyos sportokban, sportolóknál eszméletlen teljesítménynövekedést mutattak ki!

A valóság viszont az, hogy ezek mind, kizárólag állóképességi sportolók. Vannak kísérletek tornászokkal is, ahol kimutatták, hogy csökken a testzsír százalék, míg az izomtömeg és a teljesítmény nem. Remek – de én jobb szeretem, ha az izomtömegem és a teljesítményem nem, hogy nem csökken, hanem nő…

Egy mondatban összefoglalva:

A MAI NAPIG NEM LÁTTAM OLYAN EMBERT, AKI IGAZÁN ERŐS, NAGY, IZMOS ÉS SZÁRAZ LETT VOLNA SZÉNHIDRÁTOK NÉLKÜL.

Egyszerűen nem fog megtörténni. Ha jó formában vagy és sokat edzel, akkor valamennyi szénhidrát kell, a megfelelő teljesítményhez – és annak meghatározása, hogy mennyi ez a szénhidrát, további különbségtételeket tesz szükségessé.

 

Hatodik példa:

Kulcsszerepe van a különbségtételeknek az étrendek elkészítésekor. Ha tetszik, képzeljük el úgy az étrend felépítését, mint egy piramist.

A piramis alja a bevitt és elégetett kalóriák aránya. Bár kalória és kalória nem egyenlő (brokkolitól nem lehet elhízni), ha 500 kcal negatívban vagyunk, elég nehéz lesz izmot építeni és fordítva (ha az elégetett mennyiségen felül napi 1000 kcal többletet eszünk, hát… sok sikert a fogyáshoz…).

Remek, de ha azt mondom, hogy „Oké, Béla, itt vagy Te, kb. napi 2000 kcal-t égetsz, remek. Ha fogyni akarsz, egyél napi 1600 kalóriát.” és Béla megy, és megeszik 1600 kalóriát – cukorból. Semmi más, csak cukor. 100 % cukor. Fog-e Béla fogyni? Igen. Zsírból? Hát… Nem. Sőt. Egy idő után le fog állni a fogyás – és talán még hízni is elkezd…

Tehát a második különbségtétel a makrók helyrerakása. Egyél ennyi fehérjét, szénhidrátot, zsírt. Nos, ha Béla ezt is betartja, akkor már nagy baj nem lehet.

Persze, lehet ezt tovább cifrázni, de a lényeg ennyi: ha megvan az a fehérje, szénhidrát, zsír, amit előírtak, akkor fogyni fog. Ha még jobb eredményeket szeretnénk, akkor jöhetnek a további különbségtételek: milyen forrásból legyen a fehérje, milyen GI-je legyen a szénhidrátnak és milyen zsírokat együnk.

Ezt még mindig tovább lehet árnyalni, azzal, hogy mit mikor együnk.

És ha ez is tökéletesen be van lőve, még mindig lehet kicsit támogatni rajta különféle étrend kiegészítőkkel.

 

Összefoglalva: ez a cikk azokból a dolgokból állt össze, amiket nem tudtam más cikkekbe betenni. Egy össze-vissza lista arról, hogy mi idegesít, mit kell az embereknek és nekem máshogy csinálni, mik azok a hibák, amiket elkövettem – mivel nem tettem elég különbséget.

A lényeget talán 1 mondatban tudom megfogalmazni, amit rendszeresen mondogatok magamnak is:

GONDOLKOZZ B+!

2 thoughts

 1. Helló!

  A keto témához szólnék hozzá:
  Egy emberről tudok, aki “erős, nagy, izmos és száraz szénhidrátok nélkül”.
  Bár a “nagy” nézőpont kérdése. A srác neve Louis Villasenor, aka Darth Luiggi. Saját bevallása szerint 2001 óta ketogén, vagy “lchf”, azaz alacsony szénhidrát, magas zsír, moderált fehérjetartalmú étrenden él, mellette nehézsúlyos edzéseket végez. Többek között ebből él.
  https://ketogains.com/author/darthluiggi/

  Liked by 1 person

  1. Szia! Utána néztem a srácnak – tény, nem néz ki rosszul. Persze, lehet jól kinézni ketogén étrenden. DE… Ő izmos – TÉNY, szálkás – TÉNY, de nem 100 kg. Max. 90 kg. Van fent pár erőemelő videója, ami igaz 2 éves, de 182,5 kg-s Sumo felhúzás, ruhában? Hát….. Ha 250 felett húzna, az már érdekes lenne. 155 kg-s guggolás – ruhában, és failed attempt? Hát… Ez 250-300 alatt….
   Félre ne érts, nem akarom kritizálni – remekül néz ki, erős, minden. Nekem a célom a 2-3-4-5-ös klubba bekerülni: 200 font overhead press, 300 font bench, 400 font squat, 500 font deadlift. Ez az a cél, ami után magamat erősnek fogom hívni. És ezt a mércét alkalmazom másra is. De értékes információforrás, köszönöm!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s