Vércukor – Teljes kiőrlésű rozskenyér

Az alapok: számos ételnek a vércukorszintre gyakorolt hatását vizsgálom, egy vércukormérő segítségével. A mérés standardja egy orális glükóz tolerancia teszt (12 óra éhezés, utána 75 glukóz 2 dl vízben feloldva, vércukrot 0, 15, 30, 60, 90, 120 percnél megmérve).

Ezt követően a tesztet azonos körülmények között (12 óra éhezés után, előző nap nem fogyasztok alkoholt, nem fogyasztok 1-2 gyümölcsnél többet, hogy a fruktóz bevitelt alacsonyan tartsam, stb.) megismétlem – elsősorban azonos mennyiségű szénhidrátot (~75 g) tartalmazó adagokkal.

Ugye már láttunk, hogy a kenyér glikémiás indexe magas és ezért alapvetően nem ajánlott a fogyasztása. Számos ember, amikor megkapja az étrendjét, elhűl, hogy nincs benne kenyér. Ekkor elmondom nekik, hogy azért mert a kenyér GI-je magas, blabla… Mire ők: „De, hát, Norbi! Én csak rozskenyeret eszem! Soha nem eszem fehér kenyeret!”

Erre ált. annyit mondok, hogy „Akkor most már rozskenyeret sem fogsz enni.” Mindenesetre gondoltam, végzek egy kísérletet, melyből kiderül, hogy jogosan „kínzom-e” az edzettjeimet a kenyér és péksüteménymentes étrenddel.

A tesztelendő kenyérfajták listáján a következőnek egy olyan kenyeret választottam, amivel azt reméltem, hogy talán – TALÁN – lesz valami kis eltérés az eddigiektől. A sarki boltban vettem egy fél kilós teljes kiőrlésű rozskenyeret. Ez nem a sima, „ráírtuk, hogy teljes kiőrlésű, mert nem olyan puha” kenyér – hanem az, amiben még mag darabokat is lehet találni. Állagát tekintve a szeletek a saját súlyuk alatt eltörnek.

Íme, megörökítve:

Ebből a kenyérből fél kg kb. 600 Ft-ba került – igaz, a sarki Roni ABC nem a legolcsóbb üzlet. Ettől függetlenül nem gondolom, hogy 500 Ft alatt kapható lenne.

A hátulját és a címkét megvizsgálva az első, ami feltűnt, hogy 100 g ilyen kenyérben kevesebb szénhidrát van, mint a fehér kenyérben vagy a sima rozskenyérben. Remek. A képen látható mennyiség 210 g kenyér – ebben volt benne ugyanis 75 g szénhidrát (a másik két említett kenyérből 150 g-ban volt ugyanennyi szénhidrát).

Nézzük a vércukor eredményeket!

Fehér kenyér

Rozskenyér Roggen-Vollkornbrot

Idő (perc)

Vércukor (mmol/l) Idő (perc) Vércukor (mmol/l) Idő (perc) Vércukor (mmol/l)
0 5,2 0 5,1 0

5,2

15

6,5 15 5,2 15 5,3
30 6,3 30 6,7 30

7,9

60

7,3 60 7,3 60 7,2
90 6,3 90 6,9 90

5,2

120 6,5 120 6,2 120

5,4

Látható, hogy a maximumot a vércukrom hamarabb érte el, mint a másik két kenyérnél (ez általában jó jel), viszont magasabbra is emelte (7,9 vs. 7,3).

Viszont az utólagos GI számítás a következő eredményt mutatta:

  • Fehér Kenyér: 72,
  • Rozskenyér: 70,
  • Vollkornbrot: 50.

Tehát, ennek a kenyérnek a GI-je tényleg kisebb, mint a másik két társáé. Viszont elég drága: 600 Ft fél kg kenyérért elég rossz ár. (Lássuk be, elég érthetetlen, hogy valami, amit nem kell annyira feldolgozni – nem kell finomra őrölni – miért kerül ennyivel többe… Dettó felmerül a kérdés a barna cukornál is…)

Szóval, ha ezt a fajta teljes kiőrlésű kenyeret vesszük, akkor tényleg alacsonyabb GI-t kapunk a pénzünkért. A kérdés csak az, hogy megér-e nekünk ennyi extra költséget az, hogy „egészséges kenyeret” együnk.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s