Vércukor – Édesburgonya

Az alapok: számos ételnek a vércukorszintre gyakorolt hatását vizsgálom, egy vércukormérő segítségével. A mérés standardja egy orális glükóz tolerancia teszt (12 óra éhezés, utána 75 glukóz 2 dl vízben feloldva, vércukrot 0, 15, 30, 60, 90, 120 percnél megmérve).

Ezt követően a tesztet azonos körülmények között (12 óra éhezés után, előző nap nem fogyasztok alkoholt, nem fogyasztok 1-2 gyümölcsnél többet, hogy a fruktóz bevitelt alacsonyan tartsam, stb.) megismétlem – elsősorban azonos mennyiségű szénhidrátot (~75 g) tartalmazó adagokkal.

A héten egy közkedvelt és alapvetően alacsony glikémiás indexűnek gondolt ételt teszteltem – az édesburgonyát. Ugye mindenki azt mondja, hogy az édesburgonya alacsony, a fehér pedig magas GI-vel rendelkezik. A valóságban annyi biztos, hogy mind a kettőnek a GI-jét az elkészítés képes befolyásolni. Főzve mindig alacsonyabb, sütve pedig magasabb lesz a GI. Ez a szénhidrátok átalakulásának köszönhető: a keményítő főzés közben kisebb, emészthető szénhidrátláncokra bomlik. Minél magasabb a hőmérséklet és minél tovább tart, annál kisebb egységek jönnek létre. Mivel a belünkben a szénhidrátok bontása a láncok végéről történik, így minél több láncvég van, annál gyorsabb lesz az emésztés. Tehát a magas hő, sokáig sok láncot eredményez, ami ugye sok láncvéget biztosít az enzimek számára, így könnyen és gyorsan emészthető lesz az egész.

Az édesburgonya 100 g-jában 20 g szénhidrát található nyersen, így 375 g nyers édesburgonyát főztem meg (kb. 1 óra alatt rotyogó vízben). Ezt fogyasztottam el reggel. Élményben vetekedett a natúr zabbal – bár szeretem az édesburgonyát, de hús, zöldség és fűszer nélkül, magában borzasztóan édes volt és kb. a harmadik falatnál már elég volt belőle. Sajnos, akkor még sok hátra volt.

Lássuk az eredményeket!

Glükóz

Édesburgonya
Idő (perc) Vércukor (mmol/l) Idő (perc)

Vércukor (mmol/l)

0

4,9 0 5,1
15 7,3 15

5,2

30

9,8 30 6,7
60 6,5 60

8,2

90

6,4 90 5,9
120 5,5 120

4,8

Ami elsőre feltűnt, már a mérés közben az volt, hogy az édesburgonya nagyon magasra emelte a vércukorszintemet – 8,2! Ilyet se a kenyér, se a rizs, semmi nem csinált eddig – csak a glükóz. Viszont összességében 90 perc elteltével a vércukrom már a normál tartományban volt – ez elvileg egy jó dolog (vagy egy hatalmas inzulin elválasztást jelent, ami nem jó).

A glikémiás indexet kiszámolva 60-as érték jött ki – ami meglepően magas. Normálisan az édesburgonyát a rizs alá rangsorolnám, ha megkérdeznek. A kenyér 72, a tészta 64, a rizs 46. Ennek megfelelően a főtt édesburgonyánál van jobb diétás szénhidrátforrás is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s