Vércukor – Fekete bab

Az alapok: számos ételnek a vércukorszintre gyakorolt hatását vizsgálom, egy vércukormérő segítségével. A mérés standardja egy orális glükóz tolerancia teszt (12 óra éhezés, utána 75 glukóz 2 dl vízben feloldva, vércukrot 0, 15, 30, 60, 90, 120 percnél megmérve).

Ezt követően a tesztet azonos körülmények között (12 óra éhezés után, előző nap nem fogyasztok alkoholt, nem fogyasztok 1-2 gyümölcsnél többet, hogy a fruktóz bevitelt alacsonyan tartsam, stb.) megismétlem – elsősorban azonos mennyiségű szénhidrátot (~75 g) tartalmazó adagokkal.

A következő étel, amit teszteltem a fekete bab volt. Hogy őszinte legyek, nem nagyon ajánlottam az elmúlt időben hüvelyeseket a vendégeimnek és én magam sem ettem őket. Finomak, bár egy kicsit macerásnak éreztem az elkészítésüket és sokat lehet olvasni arról, hogy a bennük található lektinek okozhatnak problémákat a belekben. Éppen ezért hanyagoltam őket. Újabban azonban több cikket is olvastam, ami azt mutatta be, hogy a megfelelő elkészítés főzés hatására hogyan tűnnek el azok az anti-tápanyagok, lektinek, proteáz-inhibítorok és egyéb dolgok, amik miatt próbáljuk őket kerülni. Emellett az egyik legsikeresebb diétának, a Slow-Card Diet-nek az egyik alappillérét képezik – és mégsem lett mindenki autoimmun beteg tőle… Tehát, valószínűleg az igazság az, hogy kifejezetten jók. (Természetesen itt hatalmas egyéni különbségek lehetnek – akiknek érzékenyebb a belük, azok próbálják ki kisebb mennyiségben, izoláltan fogyasztani a hüvelyeseket először és ha nincs probléma, akkor kísérletezzenek nagyobb mennyiségekkel. Nem ajánlom autoimmun betegeknek, ill. egyéb bélproblémákkal küzdőknek.)

Az átlagos hüvelyesben ugyan relatíve sok a szénhidrát, de rengeteg fehérje is van. Hogy megállítsuk a vegákat, itt jelezni kell, hogy ez NEM teljes értékű fehérje, így önmagában nem tartom jó fehérjeforrásnak. Viszont sokat edző emberként, amiben fehérje van, az jöhet – a több fehérje sose rossz.

Ennek örömére a tesztelést a fekete babbal kezdtem. A bab 1 teljes éjszakát ázott a hűtőben, sok vízben, egy kis kanál szódabikarbónával, majd másnap reggel 60 perc alatt puhára főztem. Nem sóztam. A fekete bab 100 g-jában 65 g szénhidrát van, ennek megfelelően kicsit több, mint 110 g-t készítettem el.

Az eredmények a következők lettek:

Glükóz

Fekete bab
Idő (perc) Vércukor (mmol/l) Idő (perc)

Vércukor (mmol/l)

0

4,9 0 5,2
15 7,3 15

5,2

30

9,8 30 5,3
60 6,5 60

5,8

90

6,4 90 5,9
120 5,5 120

5,5

Látható, hogy a vércukorszintem alig emelkedett meg. A számolt glikémiás index 18.

Utólag azért ellenőriztem, és észrevettem, hogy a 100 g-ban található 65 g szénhidrátból 30 g rost. Így már érthető, hogy miért nem emelte meg annyira a vércukromat. Lehet, hogy még megismétlem a kísérletet, kiszámolva felszívódó szénhidrátra – de igazából nincs értelme, amit akartam megtudtam: nagyon kedvező a vércukor profilja. Nem mellesleg, szárazon 100 g babot megenni elég telítő – fölösleges 200-250 g-mal próbálkozni…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s