Vércukor – Megfigyelések

A kísérleteket nem csak azért végzem, hogy az olvasóimat szórakoztassam velük. Azt gondolom, hogy két legyet ütök egy csapásra, mert valami olyan csinálok, ami érdekli az embereket és emellett számomra is hasznos információt tartalmaz.

Eleinte csak csináltam a kísérletek, minél több legyen, annál jobb – hiszen kell egy bizonyos mennyiségű adat ahhoz, hogy az egyes értékek kontextusba kerülve értelmet nyerjenek. Pl. a fehér kenyér GI-je 72. Ez így magában semmit nem ér. Miért? Mert ez az érték a glükózhoz van hasonlítva, ami az arany standard, ha úgy tetszik, de egy por formában megtalálható cukor, amit vízben feloldottam és megittam. Nem sok köze van a szilárd kenyérhez. Ha viszont azt mondom, hogy a glükóz 100, a kenyér 72, a rizs 46, basmati rizs 28 és a rizs fahéjkapszulával 22, akkor az már egész sok mindent elárul.

Mostanra úgy érzem elég adat gyűlt össze ahhoz, hogy legyen értelme kicsit visszanézni, összehasonlítgatni és trendeket keresni – és ezt meg is tettem. Utána persze, a megfigyelések alapján lehet hipotéziseket gyártani – és ki tudja, lehet, hogy előbb vagy utóbb, ezek is újabb tesztek és kísérletek ötleteit szülik.

Első átnézésben egy trendet vettem észre, ami a 120 perces vércukor értékeimmel votl kapcsolatos.

Vércukorszint a 120 perces mérési pontnál:

Miért is fontos ez? Nos, ha az ember egy sima OGTT-re (orális glükóz tolerancia tesztre) megy, akkor ott a 60 perces és a 120 perces időpontokat nézik. 60 percnél nem lehet 10 fölött, 120 percnél pedig 6,5 alatt kell, hogy legyen a vércukor. Eddig tiszta, minden rendben.

Ha az én OGTT-met megnézzük, akkor 9,2 a maximum és 5,5-nél van 120 perc elteltével. Ebből lehet arra következtetni, hogy az én inzulin érzékenységem és glükóz toleranciám rendben van.

Robb Wolf a paleo mozgalom egyik első alakja (hogy hogy jön ez ide, azt mindjárt megtudod). A legtöbb ember a paleósokra és a paleó étkezésre, mint valami furcsa szektára néz – és ha őszinte akarok lenni, akkor a Magyarországon elsőnek megjelent könyvek hangvétele és stílusa alapján ez teljesen jogos. Nos, Robb legújabb könyvéből kiderül, hogy a dolgok külföldön is kicsit elfajultak, és ő képviseli azt a hangot, ami megpróbálja értelmes alapokra helyezni ezt az egészet – és visszavenni egy kicsit az egész „vallás jellegből”. A legújabb könyvét – Wired to Eat – előszeretettel ajánlom mindenkinek, a személyre szabott étkezés alapműve. Ebben leírja, hogy mindenkinek azt kell ennie, ami neki jó – és mutat egy módszert is arra, hogy ezt azonosítsuk. A vércukormérőt használja ő is – és azt mondja, hogy ha a 2 órás érték 6,5 fölött van egy adott étel után, akkor az a szénhidrátforrás nem nekünk való. Az emelkedett vércukorszint ilyenkor valószínűleg egy intolerancia jele – a szervezet kortizollal reagál a nem megfelelő ételre, ami emeli a vércukorszintet.

Miután ezt elolvastam vettem észre a következő trendet a kísérletekben: egyik ételnél sincs 6,5 fölött 120 perc elteltével a vércukorszintem, DE van ahol 6,0 fölött van. És mi a közös ezekben az ételekben? A glutén. Csak és kizárólag a glutén tartalmú ételeknél marad 6,0 fölött a vércukrom 2 óra után. Kivétel is van persze: a teljes kiőrlésű rozskenyérnél szépen visszaállt a vércukrom. Így ennek függvényében azt kijelenteni, hogy a glutén miatt van, nem lehet – de mindenesetre a jövőben folyamatosan fogom figyelni a glutén tartalmú kísérletek eredményeit. Ha 100-ból 99-szer ez a helyzet, az valamit jelez.

Étel

Glükóz Jázmin Rizs Basmati Rizs Édesburgonya Fekete Bab
Vércukor 120 percnél 5,5 5,6 5,9 4,8

5,5

Étel

Fehér kenyér Rozskenyér Vollkorn Zabpehely Tészta
Vércukor 120 percnél 6,3 6,2 5,4 6,1

6,1

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s