Étrend Háromszög

Az ÉTREND… Minden siker ezen áll vagy bukik. Ez az alapja minden eredménynek. Az alfa és az omega. A csodaszer. A „trükk amit a profik nem mondanak el”.

Gyakran kapok olyan kérdéseket, hogy „ez itt mitől fog eltűnni?”.

Válasz: Az étrendtől.

Vagy: „van olyan gyakorlat, amitől ez eltűnik/ez vékonyabb lesz/itt nem leszek olyan zsíros?”.

Válasz: Van. Az étrend.

Mit kéne tennem, hogy izmosodjak? Tudnál írni egy új edzéstervet?

Válasz: Persze.(Majd adok egy étrendet.)

 

Egy dolog közös a válaszaimra adott reakciókban: a csalódottság.

Az emberek szeretnék elhinni, hogy étrend nélkül menni fog. Szeretnék elhinni, hogy a megoldás az edzés, egy étrendkiegészítő, vagy valami más. Igazából bármi, csak ne az étrend legyen az.

A helyzet a következő: az étrendben meg kell találni, hogy kinek mi működik. Itt most nem arra gondolok, hogy a szénhidrát-fehérje-zsír arányt kell jól belőni (az is fontos, de az, hogy betartják-e vagy sem, nem ezen múlik elsősorban). A tapasztalataim alapján 3 tulajdonság van, ami az embereket zavarni szokta, amikor az egészséges táplálkozásról van szó – ez a három terület merül fel a leggyakrabban, mint „probléma”. Ezek a következők:

  • Idő.
  • Ár.
  • Változatosság.

Az emberek szeretnék, ha valaki megcsinálná az ételeket helyettük (nem kell rá időt fordítani), lehetőleg olcsóbban, mint az alapanyagok ára összeadva (kevesebb pénzt kell rá fordítani) és lehetőleg minden nap valami újdonságot készítene (hogy ne legyen unalmas a diéta).

Sajnos, ez így nem működik. Ez a 3 dolog olyan egy kicsit, mint az egyetem: van a szociális élet/bulik, a tanulás/jó jegyek és az alvás. Ebből a 3-ból választasz kettőt. Itt ugyanez a helyzet. A következő ábrán lehet szemléltetni:

ÉtrendHáromszög

Tehát választhatsz, az étrended vagy olcsó és gyors (de nem változatos), vagy olcsó és változatos (de nem gyors), vagy változatos és gyors (de nem olcsó) lesz.

Nézzük az egyes lehetőségeket:

  1. Olcsó és gyors: ez vagyok én, ezt preferálom. Megeszem, amit meg kell, nem szarozok és nem töltök órákat a főzéssel. Hetekig, hónapokig képes vagyok ugyanazt enni. Reggelire tojás. A napközbeni kaja vasárnap este 5 napra előre elkészül: 1,25 kg csirkemell, 1,25 kg marha (lapocka vagy felsál) 5 szeletre vágva, fűszerrel megszórva, sütőben alufólia alatt 1 óra alatt megsütve. Rizs előre lefőzve. Zöldségnek 2-3 féle mirelit keveréket veszek – pl. mexikói, sima zöldborsó, fagyasztott zöldbab – amit reggel, amikor összepakolom az ételeket, bevágok a mikróba 3 percre. Hús, rizs, pároltzöldség – voilá. Elkészítési idő: kb. 15 perc vasárnap (plusz maga a sütés), illetve reggelente a tojással, a zöldségekkel és a pakolással együtt további 15 perc.
  2. Olcsó és változatos: amíg az ember maga főzi az ételeket, addig az olcsó részt ki lehet pipálni, ugyanis a péksütemények, a különféle éttermek és gyorséttermek nevetségesen drágák az otthoni főzéshez képest. Mindig. A változatos úgy valósul meg, hogy heti több alkalommal főzöl – ehhez nekem nincs türelmem, de akinek ez a fontos, az úgyis rászánja majd az időt.
  3. Gyors és változatos: itt talán a legfájóbb pontot áldoztuk fel, az alacsony költségeket. Sok ismerősöm van, aki vállalkozóként nem engedheti meg magának, hogy minden nap főzzön. (Pontosítok: megengedheti, csak ha abban az időben dolgozik, akkor annyi pénzt keres, hogy bőven jut belőle ételre és még marad is…) Ilyenkor jönnek a különféle ételkiszállítók, akiknél lehet jó menüket és egészséges ételeket kapni, melyekkel ugyanúgy lehet fogyni, ahogy a saját, otthoni koszttal. Még ki is szállítják, el se kell érte menni – de ezeknek viszont megvan az áruk.

Hogy mi a probléma?

Az, hogy a legtöbb ember azt gondolja, fogyni csak bio ételekkel lehet – hogy órákig kell vásárolni, mert biocitromot csak a Mamut mögött lehet kapni, biotejterméket csak a nem tudom, hogy hol, a biohús megint egy másik kerület, és így tovább. A biotermékek előnyei-hátrányai amúgy vitathatóak (ez egy hosszabb cikk témája lesz), de annyi biztos, hogy azért, mert a brokkoli nem bio, még ehető, sőt, még jót is fog tenni – és biztos, hogy továbbra sem hizlal. Ugyanez a helyzet a fagyasztott zöldségekkel (amik ált. még jobb állapotban vannak, mint a különféle áruházakban kapható friss zöldségek), de elővehetjük a konzerveket is. Az áruházakban kapható „konvencionálisan készült/termesztett/nevelt” ételek még mindig sokkal jobbak, mint a gyors éttermek, a péksütemények, vagy a reggeli „zabfalatok”.

Abszolút nincs időd? Irány a Tesco oldala és tessék bevásárolni és kiszállíttatni. Ott mindent meg tudsz venni. (Télen, amúgy, a piac és a bevásárlóközpontok között 1 különbség van: olyankor a piac jóval drágább…)

Összefoglalva: étrend nélkül nem fog menni. Ez van. Válaszd ki, hogy Te melyik típus vagy és fogadd el a sorsod, ill. tervezz ennek megfelelően. Ne feledd az 5 P-s szabályt: proper preparation prevents poor performance – vagyis a megfelelő felkészülés megelőzi a gyenge teljesítményt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s