Vércukor – Krumpli

Az alapok: számos ételnek a vércukorszintre gyakorolt hatását vizsgálom, egy vércukormérő segítségével. A mérés standardja egy orális glükóz tolerancia teszt (12 óra éhezés, utána 75 glukóz 2 dl vízben feloldva, vércukrot 0, 15, 30, 60, 90, 120 percnél megmérve).

Ezt követően a tesztet azonos körülmények között (12 óra éhezés után, előző nap nem fogyasztok alkoholt, nem fogyasztok 1-2 gyümölcsnél többet, hogy a fruktóz bevitelt alacsonyan tartsam, stb.) megismétlem – elsősorban azonos mennyiségű szénhidrátot (~75 g) tartalmazó adagokkal.

A héten egy a magas GI-je miatt démonizált étel került sorra – a krumpli. A krumplival kapcsolatban általában 2 megközelítést tapasztalok. Az egyik a „modern”, ami azt mondja, hogy magas a GI-je és ezért rossz. A másik a „dietetikus”, aki mindenhez – fogyókúrához, betegséghez, mint valami csodaszert ajánlja a főtt krumplit. Mint mindig, az igazság nyilván középen van. A krumpli GI-je (mint már az édesburgonyánál láttuk) elsősorban az elkészítés módjától függ. Minél magasabb hőmérsékleten készítjük el, ill. minél tovább tart a hőkezelés – annál magasabb lesz a GI. Főzve mindig alacsonyabb, sütve pedig magasabb lesz a GI.

A krumpli 100 g-jában 15,7 g szénhidrát található nyersen, így 475 nyers krumplit főztem meg (kb. 45 perc alatt rotyogó vízben). Ezt fogyasztottam el reggel. Ízre és élményre semmi extra nem volt – nem kellett erőlködnöm, hogy megegyem.

Lássuk az eredményeket!

Édesburgonya

Krumpli
Idő (perc) Vércukor (mmol/l) Idő (perc)

Vércukor (mmol/l)

0

5,1 0 5,3
15 5,2 15

5

30

6,7 30 8,4
60 8,2 60

7,2

90

5,9 90 5,9
120 4,8 120

5,2

Ami látható, hogy a krumpli, még az édesburgonyánál is magasabbra emelte a vércukorzsintet (8,4) – és ahogy az édesburgonyánál, itt is 90 percnél már helyreállt a rend. Ez ugye lehet akár jó is, vagy épp egy hatalmas inzulinreakciónak a jele (ami nem jó).

A glikémiás indexet kiszámolva 57-es érték jött ki – ami kicsit alacsonyabb, mint az édesburgonyáé. A kenyér 72, a tészta 64, a rizs 46. Ennek megfelelően a főtt krumpli jobbnak tűnik a főtt édesburgonyánál. Persze, annyit érdemes elmondani, hogy ezeknek a méréseknek van valamilyen „hibája”, amit nem lehet kiküszöbölni. Éppen ezért a legjobb, amit mondani lehet, hogy nincs különbség a főtt édesburgonya és krumpli vércukorszintre gyakorolt hatása között.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s