Vércukor – Sült Krumpli

Az alapok: számos ételnek a vércukorszintre gyakorolt hatását vizsgálom, egy vércukormérő segítségével. A mérés standardja egy orális glükóz tolerancia teszt (12 óra éhezés, utána 75 glukóz 2 dl vízben feloldva, vércukrot 0, 15, 30, 60, 90, 120 percnél megmérve).

Ezt követően a tesztet azonos körülmények között (12 óra éhezés után, előző nap nem fogyasztok alkoholt, nem fogyasztok 1-2 gyümölcsnél többet, hogy a fruktóz bevitelt alacsonyan tartsam, stb.) megismétlem – elsősorban azonos mennyiségű szénhidrátot (~75 g) tartalmazó adagokkal.

A héten egy a magas GI-je miatt démonizált étel került sorra – a krumpli. A krumplival kapcsolatban általában 2 megközelítést tapasztalok. Az egyik a „modern”, ami azt mondja, hogy magas a GI-je és ezért rossz. A másik a „dietetikus”, aki mindenhez – fogyókúrához, betegséghez, mint valami csodaszert ajánlja a főtt krumplit. Mint mindig, az igazság nyilván középen van. A krumpli GI-je (mint már az édesburgonyánál láttuk) elsősorban az elkészítés módjától függ. Minél magasabb hőmérsékleten készítjük el, ill. minél tovább tart a hőkezelés – annál magasabb lesz a GI (elvileg). Főzve mindig alacsonyabb, sütve pedig magasabb lesz a GI (elvileg).

A krumpli 100 g-jában 15,7 g szénhidrát található nyersen, így 475 nyers krumplit sütöttem meg (kb. 55 per, 180 fokon). Ezt fogyasztottam el reggel. Ízre és élményre semmi extra nem volt – nem kellett erőlködnöm, hogy megegyem.

Lássuk az eredményeket!

Főtt Krumpli

Sült Krumpli
Idő (perc) Vércukor (mmol/l) Idő (perc)

Vércukor (mmol/l)

0

5,3 0 4,8

15

5 15 4,8

30

8,4 30 5,1
60 7,2 60

6,4

90 5,9 90

5,3

120 5,2 120

6,3

Ami látható, hogy a sült krumpli közel nem emelte olyan magasra a vércukorszintem, mint a főtt variáció. Ahogy az édesburgonyánál és a főtt krumplinál, itt is 90 percnél már helyreállt a rend. Ez ugye lehet akár jó is, vagy épp egy hatalmas inzulinreakciónak a jele (ami nem jó).

A glikémiás indexet kiszámolva 37-es érték jött ki – ami igazából teljesen jó. A kenyér 72, a tészta 64, a rizs 46. Ennek megfelelően a sült krumpli jobbnak tűnik a főtt édesburgonyánál és a főtt krumplinál, de még akár a rizsnél is. Persze, annyit érdemes elmondani, hogy ezeknek a méréseknek van valamilyen „hibája”, amit nem lehet kiküszöbölni. Mindenesetre elgondolkodtam, hogy diétába bevezetném a sült krumplit az étrendembe.

2 thoughts

 1. Rakerestem google on es mindenutt magas glikémiás indexet irnak a sultkrumplihoz:)
  Allitom senki sem merte még le:)

  Különben miért lehet az hogy sütéstől alacsonyabb lett?
  Pedig gondolom olajban volt kisütve..

  Liked by 1 person

  1. A fő probléma az, hogy amit én sült krumplinak hívok az a sütőben, egyben, olaj nélkül megsütött sült krumpli – nem az amit a McDonaldsban adnak, és olajban készítik. Elvileg magasabb hőmérsékleten magasabb GI lesz – nem tudom, miért nem az lett. Ismétlés lehet, hogy lesz belőle.
   Azt se felejtsük, hogy az egyes ételekre adott vércukor reakciók egyénenként jelentősen eltérhetnek – tehát nekem alacsony, de Neked pl. magas GI-s vércukor változást vált ki.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s